Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Middelbare scholen verdwijnen in plattelandsregio’s door krimpend aantal leerlingen

Redactie

Er verdwijnen steeds meer middelbare scholen in de plattelandsregio's. Dit komt door het krimpend aantal leerlingen. Hierdoor moeten scholieren straks misschien wel meer dan twintig kilometer reizen om naar school te kunnen. Het gaat dan met name over scholen in het noorden, oosten, Limburg en Zeeland, meldt het AD.

Dit betekent dat scholieren straks misschien wel meer dan twintig kilometer moeten reizen om naar school te kunnen. Koepelorganisatie VO-raad slaat alarm en wil voorkomen dat er op meerdere plekken scholen verdwijnen, waardoor leerlingen een stuk verder moeten reizen.

De reden van het krimpend aantal leerlingen is gewoon omdat er minder kinderen worden geboren. Hierdoor zal het aantal scholieren op middelbare scholen alleen maar meer gaan dalen. Dit is vooral te merken bij scholen in Friesland, Groningen, het oosten, Limburg en Zeeland. Er wordt geschat dat het voortgezet onderwijs tot 2028 12 procent van de leerlingen verliest.

'Overheid moet investeren'

Het probleem is dat middelbare scholen in plattelandsregio's om overeind te blijven zoveel mogelijk proberen aan te bieden. Maar hierdoor is de kans ook groter dat er slechts een paar leerlingen in de klas zitten en dat wordt natuurlijk te duur.

Om deze middelbare scholen te redden, vindt de VO-raad dat er een toeslag moet komen voor deze scholen. Paul Rosenmöller, voorzitter van koepelorganisatie VO-raad, vindt dat leerlingen altijd dichtbij naar een middelbare school moeten kunnen. "Het kan niet zo zijn dat er straks alleen goed onderwijs op redelijke afstand bestaat in de stad. De overheid moet daarin investeren."

Bovendien moeten volgens Rosenmöller middelbare scholen in de plattelandsregio's beter met elkaar gaan samenwerken. Om dit te stimuleren zou het ministerie van Onderwijs bijvoorbeeld het leerlingaantal moeten 'bevriezen' voor scholen die samenwerken. Zo wordt er niet gekort op het geld dat ze van het rijk krijgen. Hierdoor ontstaat er meer tijd en financiële ruimte en kan de krimp worden tegen gegaan.


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau