main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Kuzu en Wilders in de Tweede Kamer.
16 februari 2019 — 14:06

PVV wil DENK met grondwetswijziging uit de politiek krijgen

De PVV wil er met een grondwetswijziging voor zorgen dat mensen met een dubbele nationaliteit niet meer mogen stemmen en zich verkiesbaar stellen. De PVV hoopt hiermee onder meer de partij DENK op deze manier uit de politiek te weren.

Fractievoorzitter Geert Wilders en Kamerlid Martin Bosma dienen een initiatiefwetsvoorstel in om dit voor elkaar te krijgen. Wilders noemt het “onacceptabel” dat mensen met een dubbele nationaliteit in het kabinet, de Tweede Kamer of in gemeenteraden kunnen zitten.

“Als wij hiermee de lieden van DENK uit de Kamer en uit alle gemeenteraden en Provinciale Staten zouden kunnen weren, voor zover ze een dubbele nationaliteit hebben, dan zou dat een geweldig resultaat zijn van deze wet”, zegt hij tegen de NOS.

De PVV en DENK liggen al langer met elkaar in de clinch. Vorige week was er een aanvaring tussen Kamerleden Öztürk (DENK) en Machiel De Graaf (PVV). De DENK-politicus beschuldigt de PVV’er van openlijke bedreiging.

LEES OOK: Hans Wiegel kritisch op clash DENK en PVV: ‘Dit is beneden elk peil’

“Onzinnig en triest”

Op veel steun kan het initiatiefvoorstel van de PVV vooralsnog niet rekenen. “De PVV staat voor de Partij Voor Vrijheidsbeperking. Het zal hem nooit lukken ons de mond te snoeren”, zegt DENK-leider Tunahan Kuzu op Twitter.

Minister Grapperhaus van Justitie zei gisteravond in het programma Jinek niets te zien in het voorstel. “Ook mensen met twee paspoorten hebben gewoon het recht om in de maatschappij mee te doen.”

Ook andere politici regeren afwijzend. Jesse Klaver van GroenLinks spreekt van een “onzinnig voorstel” en roept op tot verbinding. D66-voorman Rob Jetten noemt het idee “onsmakelijk” en “on-Nederlands”. “Hier wil ik geen ruimte aan bieden. Hier trek ik een streep. Ik zeg nee.” PvdA-leider Asscher noemt het voorstel “triest”.

Door: Mark Broersma

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Kernenergie kan een belangrijke rol gaan spelen in onze behoefte naar nieuwe, schonere energie in verband met het klimaatprobleem. Jarenlang was deze vorm van energieopwekking uit den boze, maar de nieuwe generatie staat er, anders dan hun ouders, open voor. Sterker nog: steeds meer millennials omarmen kernenergie.

Is het bouwen van nieuwe centrales haalbaar? De kosten lopen in de tientallen miljarden. Raquel Schilder zoekt het uit.

Donderdag 22.10
Vanaf volgende maand mogen alleen gevaccineerden de VS binnenreizen

De reisrestricties om de VS binnen te komen worden vanaf volgende maand weer strenger. Alleen mensen die volledig zijn gevaccineerd tegen corona mogen in het…

Lees meer

Het blijft rommelen in Groningen, NAM betaalt maar deel versterkingsoperatie

De situatie in Groningen blijft irritatie opwekken bij alle betrokken partijen. De NAM blijkt nu maar een deel van de kosten van de versterkingsoperatie op…

Lees meer

Landelijke ophokplicht pluimvee door vogelgriep

Vanaf dinsdagmiddag geldt in heel Nederland een ophokplicht voor alle bedrijven die pluimvee houden. Dat komt door een uitbraak van vogelgriep in Zeewolde. De aangetroffen…

Lees meer

RIVM: aantal positieve tests, opnames en doden stijgt razendsnel

Het coronavirus grijpt sneller en sneller om zich heen. Het aantal positieve tests is afgelopen week met 50 procent gestegen. Het aantal ziekenhuisopnames nam met…

Lees meer

Hoogste aantal nieuwe covidopnames verpleegafdelingen sinds mei

Op de verpleegafdelingen van Nederlandse ziekenhuizen zijn afgelopen etmaal 122 nieuwe coronapatiënten opgenomen, zo staat in de recentste cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding…

Lees meer