main-logo NPO Start
Word lid
Kuzu en Wilders in de Tweede Kamer.
16 februari 2019 — 14:06

PVV wil DENK met grondwetswijziging uit de politiek krijgen

De PVV wil er met een grondwetswijziging voor zorgen dat mensen met een dubbele nationaliteit niet meer mogen stemmen en zich verkiesbaar stellen. De PVV hoopt hiermee onder meer de partij DENK op deze manier uit de politiek te weren.

Fractievoorzitter Geert Wilders en Kamerlid Martin Bosma dienen een initiatiefwetsvoorstel in om dit voor elkaar te krijgen. Wilders noemt het “onacceptabel” dat mensen met een dubbele nationaliteit in het kabinet, de Tweede Kamer of in gemeenteraden kunnen zitten.

“Als wij hiermee de lieden van DENK uit de Kamer en uit alle gemeenteraden en Provinciale Staten zouden kunnen weren, voor zover ze een dubbele nationaliteit hebben, dan zou dat een geweldig resultaat zijn van deze wet”, zegt hij tegen de NOS.

De PVV en DENK liggen al langer met elkaar in de clinch. Vorige week was er een aanvaring tussen Kamerleden Öztürk (DENK) en Machiel De Graaf (PVV). De DENK-politicus beschuldigt de PVV’er van openlijke bedreiging.

LEES OOK: Hans Wiegel kritisch op clash DENK en PVV: ‘Dit is beneden elk peil’

“Onzinnig en triest”

Op veel steun kan het initiatiefvoorstel van de PVV vooralsnog niet rekenen. “De PVV staat voor de Partij Voor Vrijheidsbeperking. Het zal hem nooit lukken ons de mond te snoeren”, zegt DENK-leider Tunahan Kuzu op Twitter.

Minister Grapperhaus van Justitie zei gisteravond in het programma Jinek niets te zien in het voorstel. “Ook mensen met twee paspoorten hebben gewoon het recht om in de maatschappij mee te doen.”

Ook andere politici regeren afwijzend. Jesse Klaver van GroenLinks spreekt van een “onzinnig voorstel” en roept op tot verbinding. D66-voorman Rob Jetten noemt het idee “onsmakelijk” en “on-Nederlands”. “Hier wil ik geen ruimte aan bieden. Hier trek ik een streep. Ik zeg nee.” PvdA-leider Asscher noemt het voorstel “triest”.

Door: Mark Broersma

Laat vrolijk rechts niet verloren gaan! Word Superlid van WNL: klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Goedemorgen Nederland-special op Koningsdag

Een speciale Koningsdag-uitzending met drie gasten: Fractievoorzitter van de ChristenUnie Gert-Jan Segers, hoofdredacteur van Vorsten Justine Marcella en Maxima-kenner Josine Droogendijk zijn te gast. Ook zijn we live op de kindervrijmarkt in het Vondelpark in Amsterdam en natuurlijk in Amersfoort waar de familie die ochtend aankomt. We zijn er tussen 9 en half 11 op NPO 1!

9:00 tot 10:30 uur

WNL Op Zaterdag Koningsdag-special

Op Koningsdag is er een extra lange uitzending van WNL Op Zaterdag live vanuit Amersfoort. Margreet Spijker en Toine van Peperstraten ontvangen onder andere Arendo Joustra, Tim Knol en Herman Bleker. We blikken terug op het afgelopen jaar van de koning, en bespreken welke bijdrage de koning levert aan de Nederlandse economie.

WNL Op Zaterdag en WNL Opiniemakers op Koningsdag van 14:00 tot 19:00 op NPO Radio 1.

14:00 tot 19:00
Celstraf en rijontzegging voor doodrijden 19-jarige Fleur

Walter van W. heeft van het gerechtshof in Leeuwarden drie jaar cel gekregen voor een dodelijk ongeluk in Loosdrecht op 16 maart 2016, meldt ANP….

Lees meer

Vrouw (29) lag weken dood in huis Zwolle, onderzoek naar zorginstantie

De 29-jarige vrouw die eind maart dood werd aangetroffen in haar woning in Zwolle heeft daar vermoedelijk enkele weken gelegen. Dat meldt het AD op…

Lees meer

Lintjesregen 2019: Humberto Tan, Gerard Spong en Björn Kuipers geëerd

Vrijdag zijn weer duizenden mensen geëerd tijdens de jaarlijkse lintjesregen. Ter ere van de verjaardag van koning Willem-Alexander krijgen mensen die veel hebben betekent voor…

Lees meer

Boa’s mogen niet staken op Koningsdag van rechter

Buitengewone opsporingsambtenaars in Amsterdam mogen niet staken op Koningsdag zaterdag. Dat heeft de voorzieningenrechter in Amsterdam vrijdag bepaald, schrijft ANP. De handhavers wilden juist op…

Lees meer

OM eist ruim twee celstraf tegen asielzoeker voor brandstichting in aso-azc

Een 37-jarige asielzoeker uit Algerije moet wat het Openbaar Ministerie betreft ruim twee jaar de cel in, vanwege een brandstichting in het aso-azc in Hoogeveen….

Lees meer

Halvering van aantal politiefunctionarissen met hoger inkomen dan minister

Het aantal werknemers bij de politie met een topinkomen is het afgelopen jaar opnieuw gedaald. Dat meldt de politie op haar website. De bedoeling is…

Lees meer

Fors minder asielzoekers krijgen beschermde status in Nederland

In totaal 4.795 asielzoekers hebben vorig jaar een beschermde status gekregen in Nederland. Syriërs kwamen hier het vaakst voor in aanmerking, zo blijkt uit cijfers…

Lees meer

Kamermeerderheid schaart zich achter D66-plan voor ‘nachtvluchtverbod’

Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt het voorstel van D66 om nachtelijke vluchten op Schiphol te verbieden. Dat bleek vanmiddag tijdens een stemming. Van…

Lees meer