‘Overheid zelf vaak grote veroorzaker van schuldenproblematiek’
Eén op de tien huishoudens in Nederland heeft problematische schulden. Deze week kondigde staatssecretaris van Sociale Zaken Tamara van Ark spoedmaatregelen aan tegen de toenemende schuldenproblematiek. Een van de grootste veroorzakers van schuldenproblematiek is de overheid zelf, zo zei de staatssecretaris vanochtend in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
"Het belangrijkste is dat we voorkomen dat mensen in de schulden komen," aldus Van Ark. Om mensen in de schulden te helpen, wil de staatssecretaris het voor gemeenten mogelijk maken mensen met schulden te benaderen. "Uit alles blijkt dat de overheid zelf een grote veroorzaker van problemen is. De Belastingdienst kan bijvoorbeeld zelf beslag leggen op je rekening, zonder dat je daar zelf toestemming voor geeft. Veel mensen komen daardoor in nog grotere problemen."
Officier van Justitie Gabrielle Hoppenbrouwers herkent het beeld dat Van Ark schetst. "Ik kom op zitting mensen tegen die geldboetes krijgen. Als die een uitkering hebben kan dat een enorm bedrag zijn. Voor sommigen is 25 euro als termijnbedrag al heel veel."
Een van de mogelijke maatregelen om mensen niet verder in de schulden te helpen is een zogenoemde noodstop. Hierbij wordt een boete niet langer verhoogd als die niet betaald wordt. Aan dit soort hulp zitten wel voorwaarden, zo benadrukt Van Ark. "Mensen moeten de hulp zelf accepteren. Het ingaan van een traject met schuldhulpverlening of het aanvragen van een regeling is een voorwaarde."
De noodmaatregelen die nu zijn aangekondigd zijn een goed begin, zo ziet lector 'Schulden en Incasso' Nadja Jungmann. Toch zullen er nog meer maatregelen nodig zijn om daadwerkelijk alle problemen aan te pakken. "De staatssecretaris laat nu zien dat ze de aanpak van deze problemen belangrijk vindt. Toch zijn deze maatregelen nog niet voldoende. Waar veel mensen tegenaan lopen is dat ze bij hulp van de gemeente niet weten waar ze aan toe zijn. De verschillen tussen de gemeenten zijn heel groot."