Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Kabinet onderzoekt invloed en omvang Turkse weekendscholen

Redactie

Er komt een onderzoek naar de weekendscholen die door de Turkse overheid worden gefinancierd. Ook andere zogenoemde informele scholing voor kinderen zal worden onderzocht. Het kabinet vindt het onwenselijk als dergelijke cursussen en lessen de integratie bemoeilijken, of indruisen tegen democratie en rechtsstaat. Dat meldt ANP.

De regering wil weten hoe en waarom landen als Turkije betalen voor dergelijke scholing. Daarnaast wordt onderzocht hoeveel leerlingen informeel les krijgen en wat het lesprogramma is bij die cursussen. Bovendien moet duidelijk worden wat de overheid zou kunnen doen om beter grip te krijgen op informele scholing, als blijkt dat het tot problematisch gedrag leidt. Het onderzoek wordt door een onafhankelijk bureau gedaan.

In Nederland komen er twaalf van zulke Turkse weekendscholen, zo meldt de NOS vandaag. Tot nu toe is er geen zicht op wat er gebeurt op deze scholen. Een verbod lijkt voorlopig niet mogelijk.

Turkije beloofde vorig jaar informatie over de weekendscholen te delen en heeft dat volgens het kabinet ook gedaan. De nadruk zou liggen op taalonderwijs. Het land geeft subsidie aan twaalf scholen voor leerlingen van 6 tot en met 17 jaar.

Premier Mark Rutte zei eerder dat het kabinet "een ongemakkelijk gevoel'' van de Turkse weekendscholen kreeg. Daar worden "geen koekjes gebakken'', maar ze zijn bedoeld om op de een of andere manier Turkije in het zonnetje te zetten, aldus Rutte. Hij uitte de vrees dat dat de integratie van Turkse Nederlanders kan hinderen.

Zomaar verbieden kan niet. In Nederland mag iedereen zelf bepalen wat voor cursussen of opleiding hij of zij volgt, of wat voor informele scholing de kinderen krijgen. Ook staat het landen vrij om behoud van de eigen taal en cultuur in Nederland te stimuleren. Nederland doet dit ook in het buitenland, benadrukt minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken).

LEES OOK: Turkije gaat weekendscholen openen in Nederland


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau