Tienduizenden onterechte boetes op trajectcontrole Willem-Alexandertunnel bij Maastricht
Tienduizenden boetes die zijn gegeven door de trajectcontrole bij de Willem-Alexandertunnel bij Maastricht zijn onterecht verklaard vanwege de onduidelijke maximumsnelheid.
Het Openbaar Ministerie heeft deze verkeersboetes onterecht geïnd. Dat meldt De Limburger.
Een automobilist uit Roermond is na het krijgen van een boete van 96 euro voor 11 kilometer te hard rijden het hogerop gaan zoeken en het heeft gewerkt. Zijn boete is op 'nihil' gesteld. De bebording met de maximumsnelheid die bij de Willem-Alexandertunnel geldt, was inderdaad tot een jaar na de opening erg onduidelijk. Dat blijkt uit de uitspraak van de kantonrechter uit Maastricht.
4 miljoen euro
Het gaat om de snelheidsovertredingen die zijn begaan tussen maart 2017 en april 2018. Er was sprake van een nieuwe verkeerssituatie op een druk knooppunt waarbij het voor alle verkeersdeelnemers wennen was. "Juist in zo'n situatie is het van belang dat er geen misstanden kunnen ontstaan omtrent de maximumsnelheid", aldus de kantonrechter.
De Willem-Alexandertunnel bestaat uit meerdere tunnelbuizen. In de onderste (A2) mag je maximaal 100 kilometer per uur rijden, terwijl er in de bovenste tunnelbuizen (N2) slechts 80 kilometer per uur gereden mag worden. Maar in de aanloop naar deze tunnel toe, liggen de A2 en de N2 parallel aan elkaar. Bij de A2 stonden aan beide kanten borden met daarop 100, maar bij de N2 stond niets. Hierdoor leek het alsof je bij de N2 ook 100 mocht. Inmiddels is de bebording aangepast.
Jaarlijks wordt bij de trajectcontrole bij de A2-tunnel ongeveer 4 miljoen euro aan boetes geïnd. Dan gaat het om zo'n 70.000 automobilisten. Wat de precieze gevolgen zijn voor alle bestuurders die hier tussen maart 2017 en april 2018 zijn geflitst, is nog niet bekend. Daar wilde het Openbaar Ministerie nog geen uitspraak over doen.