main-logo NPO Start
Word lid
Foto: ANP
Goedemorgen Nederland - 12 februari 2019 — 11:33

‘Renovatie Binnenhof gaat 72 miljoen euro meer kosten dan gepland’

De renovatie van het Binnenhof valt een stuk duurder uit dan is begroot. Het gaat om ruim 72 miljoen euro die de Tweede Kamer meer kwijt is aan de verbouwing.

Dit blijkt uit een vertrouwelijk stuk dat in handen is gekomen van het AD. Het gaat om extra kosten voor onder andere het schilderwerk, nieuw tapijt, beveiliging en de verhuizing van het kinderdagverblijf van het parlement. Dit zou niet de eerste keer zijn, want in het verleden werd de begroting van rijksprojecten vaker overschreden.

Uit het vertrouwelijke stuk blijkt dat het Rijksvastgoedbedrijf 34 miljoen euro van de extra kosten wel voor zijn rekening wil nemen. Dat betekent dat de Tweede Kamer nog voor 38 miljoen moet opdraaien. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken is het voorbarig om te spreken van tegenvallers of onverwachte kosten. “Dit is een eerste inventarisatie en wordt nog verder onderzocht.”

Toch valt één van de extra kostenposten wel op. De extra 14,5 miljoen euro voor ‘sanitair, schilderwerk en tapijt’. Want hoe kan het dat ze deze kosten niet zagen aankomen? Dat vragen ingewijden zich af volgens het AD.

Van 2020 tot 2025 zal het Binnenhof helemaal opgeknapt worden. Het gaat vooral om het vervangen van oude leidingen en installaties. In deze periode zullen de Eerste en Tweede Kamer, de raad van State en het ministerie van Algemene Zaken tijdelijk verhuizen naar het huidige ministerie van Buitenlandse Zaken en in het huidige gebouw van de Hoge Raad. In totaal is ruim een half miljard euro uitgetrokken voor de renovatie, maar hier zou dan nog 72 miljoen bij opgeteld mogen worden.

Door: Redactie

Laat vrolijk rechts niet verloren gaan! Word Superlid van WNL: klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Terugkijken: De Opvolgers

Kun je rijk worden van troep? Jazeker, dat bewijst de familie Kras uit Volendam. In de jaren ‘50 begon opa Kras ooit als voddenboer, maar inmiddels zijn de Krasjes afval miljonairs. Door slim te investeren en vooral door met de hele familie  hard te werken. Met de poten in het vuil. De familie staat aan de vooravond van een aantal belangrijke beslissingen die de voortgang van het familiebedrijf behoorlijk kan beïnvloeden.

Engeland is EU 43 miljard schuldig bij brexit, Johnson weigert te betalen

Groot-Brittannië moet de Europese Unie (EU) 43 miljard euro betalen indien het land besluit om uit de EU te stappen. Tegen Sky News heeft premier…

Lees meer

Strandbezoekers ‘gewaarschuwd’ voor haai in Noordzee

Op de volgestroomde stranden aan de Noordzee is zondag mogelijk met schrik kennisgenomen van een boodschap achter een reclamevliegtuigje, meldt het ANP. “Let op: hier…

Lees meer

Mogelijk eerste dode door roken e-sigaret, 193 andere gelijke situaties gemeld

ABC News meldt dat in de afgelopen week de eerste persoon is overleden door een longziekte die mogelijk is veroorzaakt door het roken van e-sigaretten….

Lees meer

Britse prins Andrew biedt excuses aan voor contact met Epstein

De omstreden miljardair Jeffrey Epstein werd in 2008 al veroordeeld voor seksueel misbruik. Ondanks de veroordeling, nam de Britse prins Andrew geen afstand van de…

Lees meer

In speeltuin gedode man is 32-jarige uit Assen, 5 mannen zitten vast

De man die zaterdag door geweld om het leven kwam in een speeltuin in de wijk Peelo in Assen, is een 32-jarige man uit Assen,…

Lees meer

‘Krakers We Are Here denken de baas te zijn omdat niemand ze aanpakt’

De asielkrakers van actiegroep We Are Here denken het recht te hebben om te kraken omdat zowel de gemeente Amsterdam als de politie niets doet….

Lees meer

Man overleden in speeltuintje na melding zedendelict met kind

Een man is zaterdagmiddag in Assen om het leven gekomen nadat hij was mishandeld. Dat gebeurde in een speeltuintje aan de Iemstukken, een straat in…

Lees meer