main-logo NPO Start
Word lid
Foto: ANP
Goedemorgen Nederland - 12 februari 2019 — 11:33

‘Renovatie Binnenhof gaat 72 miljoen euro meer kosten dan gepland’

De renovatie van het Binnenhof valt een stuk duurder uit dan is begroot. Het gaat om ruim 72 miljoen euro die de Tweede Kamer meer kwijt is aan de verbouwing.

Dit blijkt uit een vertrouwelijk stuk dat in handen is gekomen van het AD. Het gaat om extra kosten voor onder andere het schilderwerk, nieuw tapijt, beveiliging en de verhuizing van het kinderdagverblijf van het parlement. Dit zou niet de eerste keer zijn, want in het verleden werd de begroting van rijksprojecten vaker overschreden.

Uit het vertrouwelijke stuk blijkt dat het Rijksvastgoedbedrijf 34 miljoen euro van de extra kosten wel voor zijn rekening wil nemen. Dat betekent dat de Tweede Kamer nog voor 38 miljoen moet opdraaien. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken is het voorbarig om te spreken van tegenvallers of onverwachte kosten. “Dit is een eerste inventarisatie en wordt nog verder onderzocht.”

Toch valt één van de extra kostenposten wel op. De extra 14,5 miljoen euro voor ‘sanitair, schilderwerk en tapijt’. Want hoe kan het dat ze deze kosten niet zagen aankomen? Dat vragen ingewijden zich af volgens het AD.

Van 2020 tot 2025 zal het Binnenhof helemaal opgeknapt worden. Het gaat vooral om het vervangen van oude leidingen en installaties. In deze periode zullen de Eerste en Tweede Kamer, de raad van State en het ministerie van Algemene Zaken tijdelijk verhuizen naar het huidige ministerie van Buitenlandse Zaken en in het huidige gebouw van de Hoge Raad. In totaal is ruim een half miljard euro uitgetrokken voor de renovatie, maar hier zou dan nog 72 miljoen bij opgeteld mogen worden.

Door: Demi Schoenmakers

Laat vrolijk rechts niet verloren gaan! Word Superlid van WNL: klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Donderdag in Goedemorgen Nederland

  • Fractievoorzitter van D66 Rob Jetten is te gast over zijn plannen voor Europa.
  • Amerikadeskundige Willem Post over de presidentsverkiezingen in 2020, waarbij democraat Joe Biden zich hoogstwaarschijnlijk voor de derde keer kandidaat zal stellen.
Donderdag vanaf 7.10 uur

Vannacht in 't Wordt Nu Laat

Lucky Fonz III is terug! Met zijn nieuwe album Multimens laat de de Amsterdamse troubadour weer van zich horen. Met de bijbehorende tour speelt Otto Wichers, zoals Lucky Fonz heet, door heel Nederland. Wat komt er bij zo’n tour kijken? Luister om 00.00 uur naar ’t Wordt Nu Laat op NPO Radio 2!

Vannacht om 00.00 uur
Koopwoningen in maart 7,7 procent duurder

De prijs van koopwoningen lag in maart van dit jaar 7,7 procent hoger dan in diezelfde maand vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van het…

Lees meer

OPINIE: Abdelkader Benali slaat anti-racisme-drammers om de oren en krijgt veel bijval

Schrijver Abdelkader Benali heeft het helemaal gehad met de anti-racisme-drammers in ons land. Via Twitter spuwt hij zijn gal over wat hij noemt “gestoord volk”….

Lees meer

Vijf gewonden door frontale botsing met brandweervoertuig in Baarn

Een brandweervoertuig botste dinsdagmiddag in Baarn frontaal op een personenauto. Bij dit ongeluk raakten vijf personen gewond. De brandweer was onderweg naar een melding van…

Lees meer

Man (48) opgepakt wegens vernieling monument Nicky Verstappen

Een 48-jarige man uit Heerlen is door de politie opgepakt voor de vernieling van de gedenksteen voor Nicky Verstappen, die in 1998 vermoord werd aangetroffen…

Lees meer