main-logo NPO Start
Word lid
11 februari 2019 — 12:07

Commotie in Duitsland: Wordt Engelse les vervangen door Turks?

In Duitsland werd er afgelopen weekend veel gediscussieerd over uitspraken van de voorzitter van de integratie-adviesraad van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. Hij stelt voor Engelse les op basisscholen te schrappen en te vervangen door een taal die veel migranten spreken, zoals Turks, Russisch of Pools. Dat meldt de Kölner Stadt-Anzeiger.

Tayfun Keltek, die ook politicus is namens de sociaaldemocratische SPD, wil dat basisschoolkinderen bekend worden met de moedertaal van hun klasgenoten. Een groot deel van hen spreekt niet de Duitse taal, maar Turks, Russisch of Pools. Een derde van de kinderen in de deelstaat Noordrijn-Westfalen heeft namelijk een migratieachtergrond.

“Ik ben ervoor om Engelse les op de basisschool helemaal af te schaffen”, zegt Keltek. “Voor de Duitse kinderen zou het makkelijker zijn als ze die andere talen ook leren. Welke zin heeft het om zevenjarige kinderen Engels bij te brengen, als ze die taal alleen van televisie kennen?”

Gevaarlijk en dom

Op veel steun hoeft het plan van Keltek nog niet te rekenen. Yvonne Gebauer, de minister van Onderwijs van Noordrijn-Westfalen, zegt dat het voorstel “zijn doel voorbij schiet”. Ook andere betrokkenen wijzen het idee af en zeggen dat Engels de belangrijkste vreemde taal blijft.

Onderwijsdeskundige Dieter Duftner zegt in de Duitse krant Bild het plan “een gevaarlijke en domme provocatie” te vinden. Volgens Duftner kan het voorstel zorgen voor “een volkomen zinloze opwinding en wekt het angst bij de bevolking. Zo speel je mensen in de kaart die met zulke angsten politiek bedrijven”.

LEES OOK: Turken vragen steeds vaker asiel aan in Nederland

Door: Mark Broersma

Laat vrolijk rechts niet verloren gaan! Word Superlid van WNL: klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Podcast van onderzoeksprogramma Stand van Nederland

In zes afleveringen van Stand van Nederland maakt Leon Mastik de rekening op van de zorgkosten in onze laatste levensjaren. De medische wetenschap ontwikkelt zich in rap tempo. We kunnen steeds meer en worden mede daardoor ouder. Ondertussen lopen de zorgkosten op. Hoe duur mag de laatste fase van ons leven zijn? En hoe houden we de zorgkosten behapbaar? De eerste podcast is nu te beluisteren.

Vannacht in 't Wordt Nu Laat

Kees & Co was eind jaren ’90 een daverend succes, en ook de 2.0-versie van de Nederlandse sitcomklassieker slaat aan: 1,5 miljoen mensen zagen Simone Kleinsma, Chantal Janzen en Tibor Lukács in de serie als Kees, Coosje en Rudie. Acteur Tibor Lukács schuift van 00.00 uur aan bij Toine van Peperstraten bij ’t Wordt Nu Laat.

Vannacht om 00.00 uur
Vijf gewonden door frontale botsing met brandweervoertuig in Baarn

Een brandweervoertuig botste dinsdagmiddag in Baarn frontaal op een personenauto. Bij dit ongeluk raakten vijf personen gewond. De brandweer was onderweg naar een melding van…

Lees meer

Man (48) opgepakt wegens vernieling monument Nicky Verstappen

Een 48-jarige man uit Heerlen is door de politie opgepakt voor de vernieling van de gedenksteen voor Nicky Verstappen, die in 1998 vermoord werd aangetroffen…

Lees meer

Thierry Baudet vindt taakstraf bedreigster ‘passend’

Thierry Baudet noemt de taakstraf die bedreigster Mila van den B. kreeg opgelegd ‘passend’. De 21-jarige student is wegens de bedreiging van de voorman van…

Lees meer

Veroordelingen Passageproces blijven ook in hoger beroep staan

De veroordelingen in het Passageproces blijven ook in hoger beroep staan. Dat heeft de Hoge Raad bepaald. De vier verdachten die levenslang kregen, komen niet…

Lees meer

Drie Amsterdammers opgepakt voor handgranaat bij supportershome ADO Den Haag

Drie mannen uit Amsterdam zijn dinsdag aangehouden omdat ze verdacht worden van betrokkenheid bij het ophangen van een handgranaat bij het supportershome van ADO Den…

Lees meer

IS eist aanslagen met 310 doden in Sri Lanka op

Islamitische Staat heeft de aanslagen in Sri Lanka op Eerste Paasdag opgeëist. Bij de acht explosies in verschillende steden kwamen 310 mensen om, onder wie…

Lees meer

100 uur taakstraf voor Nijmeegse vrouw (21) die Thierry Baudet met de dood bedreigde

De Nijmeegse Mila van den B. is door de rechtbank van Amsterdam veroordeeld tot een werkstraf van 100 uur wegens de bedreiging van Thierry Baudet,…

Lees meer