main-logo NPO Start
Word lid
ANP,
5 januari 2019 — 20:30

Turken vragen steeds vaker asiel aan in Nederland

Er is een grote stijging van het aantal Turken dat afgelopen jaar asiel heeft aangevraagd in Nederland. Dat blijkt uit cijfers die het tv-programma Nieuwsuur heeft opgevraagd bij de Immigratie- en naturalisatiedienst IND.

Volgens het IND vroegen er in de maanden januari tot en met november van vorig jaar 1.180 Turken asiel aan in Nederland. In heel 2017 waren dit er 481. Volgens NRC, dat naar aanleiding van de berichtgeving eveneens in de cijfers dook, waren er in 2015 maar 56 Turken die een asielaanvraag in ons land indienden. Dat was het jaar voor de couppoging in Turkije.

De nasleep van die couppoging blijkt voor veel Turken ook de reden te zijn naar Nederland of elders te vertrekken. Sinds de coup heeft de regering van president Erdogan namelijk de jacht geopend op aanhangers van geestelijke Fethullah Gülen, die volgens de president achter de staatsgreep zou zitten.

Ontslagen 

Er werden duizenden mensen ontslagen bij het leger, de rechtspraak en de overheid en veel van hen vlogen de gevangenis in. Om vervolging te voorkomen, kiezen veel aanhangers van Gülen daarom voor een asielaanvraag in een EU-land.

LEES OOK: Steeds meer Turken vragen asiel aan in Griekenland.

Door: Mark Broersma

Laat vrolijk rechts niet verloren gaan! Word Superlid van WNL: klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Donderdag in Goedemorgen Nederland

  • Fractievoorzitter van D66 Rob Jetten is te gast over zijn plannen voor Europa.
  • Amerikadeskundige Willem Post over de presidentsverkiezingen in 2020, waarbij democraat Joe Biden zich hoogstwaarschijnlijk voor de derde keer kandidaat zal stellen.
Donderdag vanaf 7.10 uur

Vannacht in 't Wordt Nu Laat

Lucky Fonz III is terug! Met zijn nieuwe album Multimens laat de de Amsterdamse troubadour weer van zich horen. Met de bijbehorende tour speelt Otto Wichers, zoals Lucky Fonz heet, door heel Nederland. Wat komt er bij zo’n tour kijken? Luister om 00.00 uur naar ’t Wordt Nu Laat op NPO Radio 2!

Vannacht om 00.00 uur
Koopwoningen in maart 7,7 procent duurder

De prijs van koopwoningen lag in maart van dit jaar 7,7 procent hoger dan in diezelfde maand vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van het…

Lees meer

OPINIE: Abdelkader Benali slaat anti-racisme-drammers om de oren en krijgt veel bijval

Schrijver Abdelkader Benali heeft het helemaal gehad met de anti-racisme-drammers in ons land. Via Twitter spuwt hij zijn gal over wat hij noemt “gestoord volk”….

Lees meer

Vijf gewonden door frontale botsing met brandweervoertuig in Baarn

Een brandweervoertuig botste dinsdagmiddag in Baarn frontaal op een personenauto. Bij dit ongeluk raakten vijf personen gewond. De brandweer was onderweg naar een melding van…

Lees meer

Man (48) opgepakt wegens vernieling monument Nicky Verstappen

Een 48-jarige man uit Heerlen is door de politie opgepakt voor de vernieling van de gedenksteen voor Nicky Verstappen, die in 1998 vermoord werd aangetroffen…

Lees meer