Commotie in Duitsland: Wordt Engelse les vervangen door Turks?
In Duitsland werd er afgelopen weekend veel gediscussieerd over uitspraken van de voorzitter van de integratie-adviesraad van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. Hij stelt voor Engelse les op basisscholen te schrappen en te vervangen door een taal die veel migranten spreken, zoals Turks, Russisch of Pools. Dat meldt de Kölner Stadt-Anzeiger.
Tayfun Keltek, die ook politicus is namens de sociaaldemocratische SPD, wil dat basisschoolkinderen bekend worden met de moedertaal van hun klasgenoten. Een groot deel van hen spreekt niet de Duitse taal, maar Turks, Russisch of Pools. Een derde van de kinderen in de deelstaat Noordrijn-Westfalen heeft namelijk een migratieachtergrond.
"Ik ben ervoor om Engelse les op de basisschool helemaal af te schaffen", zegt Keltek. "Voor de Duitse kinderen zou het makkelijker zijn als ze die andere talen ook leren. Welke zin heeft het om zevenjarige kinderen Engels bij te brengen, als ze die taal alleen van televisie kennen?”
Gevaarlijk en dom
Op veel steun hoeft het plan van Keltek nog niet te rekenen. Yvonne Gebauer, de minister van Onderwijs van Noordrijn-Westfalen, zegt dat het voorstel "zijn doel voorbij schiet". Ook andere betrokkenen wijzen het idee af en zeggen dat Engels de belangrijkste vreemde taal blijft.
Onderwijsdeskundige Dieter Duftner zegt in de Duitse krant Bild het plan "een gevaarlijke en domme provocatie” te vinden. Volgens Duftner kan het voorstel zorgen voor "een volkomen zinloze opwinding en wekt het angst bij de bevolking. Zo speel je mensen in de kaart die met zulke angsten politiek bedrijven”.