‘Honderden kinderen met migratieachtergrond achtergelaten in buitenland’
Kinderen en jongeren met een migratieachtergrond worden vaak achtergelaten in het buitenland vanwege opvoedproblemen. Dat meldt het Kennisplatform Integratie & Samenleving (KIS) op basis van onderzoek. Het KIS deed samen met het Landelijk Knooppunt Huwelijksdwang en Achterlating (LKHA) een verkennend onderzoek naar de motieven van ouders.
Volgens het LKHA gaat het om 180 tot 800 kinderen op jaarbasis, meldt de organisatie aan de Volkskrant.
Ouders met een migratieonderzoek zien achterlating vaak als een soort van opvoedingsstrategie, maar zijn zich niet bewust van de gevolgen. Ze laten hun kind vaak achter als blijkt dat het in naar hun ogen ontspoort in de Nederlandse samenleving. Voor de kinderen die achtergelaten worden is het echter een traumatische ervaring, aangezien ze te maken kunnen krijgen met armoede, verwaarlozing psychische en fysieke mishandeling.
Kinderen van tweede generatie niet-westerse immigranten zijn het meest kwetsbaar voor achterlating. Onder Marokkanen en Turken is achterlating iets wat steeds minder voorkomt, maar bij Ghanezen, Somaliërs, Afghanen en Eritreeërs komt het nog steeds veel voor. Ook bij vrouwen met een migratieachtergrond komt achterlating voor, vaak bij huwelijksproblemen.
Het KIS stelt dat het bespreekbaar maken van problemen een betere heropvoedingsstrategie is, en geeft in haar onderzoek een aantal handvatten voor professionals om achterlating te herkennen en voorkomen. Ook pleit het onderzoek voor laagdrempelige voorlichting in buurthuizen, consultatiebureaus en themabijeenkomsten op scholen.