main-logo NPO Start
Word lid
Goedemorgen Nederland - 30 januari 2019 — 08:25

‘Kinderpardon blijft nog jaren doorspelen, dat zag je eerder ook’

Het akkoord om de verblijfstatus van een groep van 700 kinderen nogmaals te beoordelen en daarna het kinderpardon te stoppen is nog maar net gesloten. Parlementair verslaggever van de NRC Barbara Rijlaarsdam denkt echter dat het kinderpardon nog wel even door blijft spelen.

“Dat zag je bij het pardon van het vierde kabinet van Jan Peter Balkenende ook. Kinderen probeerden daar jaren later nog aanspraak op te maken”, stelt Rijlaarsdam in Goedemorgen Nederland.

Of dit het laatste kinderpardon is, durft Rijlaarsdam niet te zeggen. “Dat ligt aan het politieke landschap. Een rechts kabinet is eerder tegen een kinderpardon dan een links kabinet. Maar rechts doet het nu beter dan links.”

Hoewel de VVD niet voor een verruiming van het kinderpardon was, denkt Rijlaarsdam dat de achterban alsnog tevreden is met het gesloten akkoord. “Ze krijgen nu structurele aanpassingen die zij graag willen.”

‘Stoppen kinderpardon wassen neus’

Scheidingsadvocaat Mark Teurlings noemt het akkoord in de uitzending “een wassen neus”. “Kinderen blijven op tv komen om aandacht te vragen voor hun zaak. Over twee jaar zul je dat weer zien. Dat blijft zielig. En dat blijft een aantrekkingskracht houden.”

Een ander onderdeel van het akkoord dat gisteren is gesloten, is dat de Immigratie- en Naturalistiedienst (IND) meer geld krijgt om asielverzoeken af te handelen. Zo moet worden voorkomen dat kinderen in de toekomst zo lang in Nederland wonen dat ze hier aarden.

Teurlings verwacht daar ook niet veel van. “Het is niet realistisch dat er een kortere procedure komt. Die is nu al veel te lang en dit is niet genoeg geld om dat te veranderen.”

Om 10.00 uur staat de coalitie een debat over het kinderpardon te wachten in de Tweede Kamer. Hoewel er een akkoord ligt, denkt Rijlaarsdam dat het een zwaar debat gaat worden. “FVD en PVV willen bijvoorbeeld dat deze kinderen helemaal niet blijven. Het wordt een lastig debat.”

Door: Casper van Es

Niet te missen in tijden van crisis. Elke dag alle ontwikkelingen bij WNL. Steun ons.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Nu te luisteren: Cokevissers, een podcast van WNL

Een grote lading cocaïne wordt ontdekt in een viskotter uit Urk. Toeval? Of blijken de streng gereformeerde vissers een grote spil in de drugswereld? In de WNL-podcast Cokevissers (NPO Radio 1) ontdekt misdaadjournalist Wouter Laumans een gemeenschap waar dingen soms heel anders liggen dan ze lijken.

–> Cokevissers is nu te beluisteren via Spotify, de site en app van NPO Radio 1, of via uw favoriete podcast-app.

Terugkijken: Stand van Nederland over ondernemen in de coronacrisis

Stand van Nederland gaat, zolang de coronacrisis gaande is, ondernemers volgen die de impact van alle economische maatregelen keihard voelen. Dreigende faillisementen, een lege kas, personeel op straat, maar ook veerkrachtige ondernemers die door aanpassingen de crisis proberen te overleven.

Coronahoesters krijgen 12 weken celstraf voor spugen naar agenten

Twee zogenoemde coronahoesters zijn woensdag tijdens snelrechtzittingen in de rechtbank in Arnhem veroordeeld tot twaalf weken celstraf. Daarnaast moesten ze schadevergoedingen van 400 euro betalen…

Lees meer

Minder huizen verkocht door coronacrisis, nog geen daling huizenprijzen

Het aantal huizen dat verkocht wordt is gedaald sinds het uitbreken van de coronacrisis, half maart. Tegelijkertijd zijn er ook minder woningen op de markt…

Lees meer

Deze elf gemeenten hebben nog geen coronabesmetting

In elf Nederlandse gemeenten is het coronavirus nog niet vastgesteld. Zes ervan liggen in Friesland: Vlieland, Terschelling, Ameland, Schiermonnikoog, Dantumadiel en Achtkarspelen. Ook Loppersum en…

Lees meer

134 nieuwe doden door coronavirus, 1173 Nederlandse coronadoden in totaal

Het officiële dodental door het coronavirus is met 134 gestegen. Van 1173 Nederlanders staat nu vast dat ze aan de gevolgen van de besmetting zijn…

Lees meer

Oproep aan beursgenoteerde bedrijven: keer dit jaar geen bonussen uit vanwege coronacrisis

Beleggersvereniging VEB vindt dat Nederlandse beursgenoteerde bedrijven dit jaar vanwege de coronacrisis geen bonussen moeten uitkeren aan hun bestuurders. Dat heeft VEB-directeur Paul Koster gezegd…

Lees meer