‘Democratisch bestel Nederland te zwak om corruptie goed te kunnen bestrijden’
Nederland neemt de bestrijding van corruptie niet serieus. Dat zegt voorzitter van de Nederlandse Transparency Index (TI) Paul van Vlaanderen tegen het ANP. De TI is een wereldwijde organisatie tegen corruptie die jaarlijks een ranglijst maakt van hoe corrupt de openbare sector in een land is. Er wordt gekeken of er sprake is van vrije pers en of omkoping van regeringsleiders wordt bestraft.
Ons land staat nog steeds op de achtste plek, maar volgens Van Vlaanderen had Nederland hoger kunnen staan als de kwaliteit van de democratie en de rechtsstaat beter was geweest. "Een afgezwakt democratisch bestel is minder goed in staat om corruptie te bestrijden", stelt Van Vlaanderen. "Daardoor neemt het vertrouwen van de burger in de overheid en de rechtsstaat af."
Een belangrijk kritiekpunt van TI is dat Nederland te weinig doet tegen ambtenaren en politici die hun macht gebruiken voor hun eigen belang. Van Vlaanderen vindt het onderzoek naar integriteitskwesties in de Eerste Kamer een goed voorbeeld. "De Eerste Kamer wil zelf een onderzoek instellen naar belangenverstrengeling van leden. Wij denken dat er beter een externe toezichthouder kan worden aangesteld.
Denemarken voert de lijst van 2018 aan. Nieuw-Zeeland en Singapore completeren de top drie. De belangrijkste kenmerken van de landen zijn persvrijheid, openbaar bestuur, een onafhankelijk rechtsstelsel en burgerlijke vrijheden.
Somalië staat wederom onderaan de lijst. Net daarboven staan Syrië en het jonge land Zuid-Soedan.