Zorgmedewerkers hebben het vaakst last van ongewenst gedrag
Zorg- en welzijnsmedewerkers hebben meer te maken met ongewenst gedrag van klanten of patiënten dan mensen die in andere sectoren werkzaam zijn. Ruim 52 procent van het zorg- of welzijnspersoneel is een of meerdere keren geconfronteerd met ongewenste seksuele aandacht, intimidatie, pesterijen, geweld of andere onprettige ervaringen tijdens het werk.
Dat blijkt uit onderzoek naar arbeidsomstandigheden in 2017 door het Centraal Bureau voor de Statistiek en TNO. Mensen die in de ICT werken, hebben het minst last van ongewenst gedrag door niet-collega's. 7 procent van de ICT'ers repte van onaangename incidenten op dat vlak.
Ongewenst gedrag
De meest voorkomende vorm van ongewenst gedrag op het werk door niet-collega's is intimidatie, 19 procent van de werknemers krijgt hiermee te maken. Maatschappelijk werkers (54 procent) hebben het meest last van intimiderend gedrag door klanten of patiënten. Daarna volgen gespecialiseerde verpleegkundigen (51 procent) en artsen (50 procent).
Ongewenste seksuele aandacht
Verpleegkundigen geven met 32 procent het vaakst van alle beroepen aan te maken te hebben met ongewenste seksuele aandacht door patiënten of andere externen, gevolgd door verzorgenden (27 procent). Kelners en barpersoneel zijn de enige beroepen in de top vijf die niet tot zorg en welzijn behoren.