‘Jaarlijks worden miljoenen varkens te veel gefokt in Nederland’
Er worden jaarlijks miljoenen varkens gefokt waar we niet van op de hoogte zijn. Hierdoor is het aantal varkens in Nederland veel hoger dan toegestaan. Het gaat om 2,3 miljoen varkens per jaar. Dit blijkt uit de berekeningen van een dierenrechtenorganisatie, meldt RTL Nieuws.
Deze cijfers van dierenrechtenorganisatie Varkens in Nood worden bevestigd door twee onafhankelijke expert. Elk jaar worden bijna 25 miljoen varkens geproduceerd. Nederland is hierdoor één van de grootste producenten van varkensvlees ter wereld, blijkt uit cijfers van de RVO, de overheidsinstantie die alle cijfers van varkens verzamelt.
In Nederland hebben we 930.000 moedervarkens of zeugen. Aangezien het bekend is hoeveel biggen een varken gemiddeld per jaar krijgt en hoeveel daarvan doodgaan, komen we volgens de berekening van Varkens in Nood uit op 27,3 miljoen varkens. Dit blijkt veel meer te zijn dan de officiële registratie van de RVO. "Het gaat om minstens twee tot misschien wel vier miljoen varkens meer", vertelt Hans Baaij, directeur Varkens in Nood.
Extra import naar Duitsland
Twee onafhankelijke experts hebben op vraag van RTL Nieuws ook gekeken naar de berekening. Beiden zeggen dat het er inderdaad op lijkt dat 2,3 miljoen dieren te veel produceren per jaar. Bovendien is er een gat in de officiële import en exportcijfers van Duitsland en Nederland. Op papier importeert Duitsland 1,1 miljoen meer varkens uit Nederland dan dat Nederland varkens naar Duitsland uitvoert.
Het probleem is alleen dat er in Nederland geen sluitend registratiesysteem bestaat, zoals er voor koeien wel is. Hierdoor kunnen varkenshouders makkelijker meer varkens kunnen houden dan toegestaan.
Toch durft het ministerie van Landbouw nog niet te concluderen dat er te veel varkens in Nederland zijn, maar daar moet wel duidelijkheid over komen. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) gaan daarom de cijfers verder bekijken.