Nibud over koopkracht: ‘Bijna iedereen gaat er dit jaar op vooruit’
Stichting Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) stelt dat bijna iedereen in Nederland er dit jaar op vooruit gaat als het gaat om koopkracht. Dat blijkt uit de nieuwe koopkrachtberekening van het instituut.
" Van de 100 meest voorkomende voorbeeldhuishoudens gaan er slechts vier iets op achteruit", aldus het Nibud. "Alle andere huishoudens hebben dit jaar meer te besteden dan afgelopen jaar." Het instituut waarschuwt echter wel dat veel huishoudens daar nauwelijks iets van zullen merken omdat het geen enorme stijgingen zijn.
Bereken hier wat uw koopkracht komend jaar doet
Voor de meeste huishoudens gaat het om een stijging van enkele tientjes per maand. "Er zijn huishoudens die er slechts enkele euro’s op vooruit gaan, een enkeling ziet zijn koopkracht met 131 euro per maand stijgen."
Tweeverdieners en gepensioneerden gaan er het meeste op vooruit, aldus het Nibud. Op de 100 voorbeeldhuishoudens gaan er slechts vier op achteruit. Zij moeten het met maximaal 24 euro per maand minder doen. "Bij drie van deze huishoudtypen gaat het om tweeverdieners met kinderen, waarbij één van de partners minder verdient dan het minimumloon." De laatste groep is de mensen die een prepensioen ontvangen omdat ze eerder zijn gestopt met werken dan de AOW-leeftijd.
'Prijsstijgingen vallen meer op'
Het Nibud begrijpt dat veel consumenten moeilijk kunnen geloven dat ze erop vooruitgaan. De hogere uitgaven zoals de gestegen zorgpremie en de hogere energierekening zijn sneller zichtbaar dan de inkomensstijgingen die deze hogere uitgaven compenseren, aldus Directeur Arjan Vliegenthart: “Prijsstijgingen vallen meer op. Maar dit jaar dalen de inkomstenbelastingen en stijgen de brutolonen, de uitkeringen én de toeslagen. Hierdoor houden de meeste huishoudens meer geld over dan vorig jaar.”