Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Nederlandse oorlogsheld en ‘James Bond’ (95) overleden

Redactie

De Rotterdamse Engelandvaarder Bram Grisnigt is op 95-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats. Hij was de laatst nog levende spion van Bureau Inlichtingen en werd vanwege zijn avonturen soms vergeleken met James Bond.

Grisnigt fietste in 1941 naar een onbezet deel van Frankrijk om vanuit daar zich te kunnen aansluiten bij de Geallieerden. Hij vluchtte naar Engeland via Spanje, Gibraltar, Curaçao, de op Cuba gelegen Amerikaanse basis Guantanamo Bay, New York en Canada.

SD

In 1943 ging hij naar het bezette Nederland, om vanuit daar informatie door te geven aan de basis in Londen. Hij werd in de buurt van Boxmeer samen met Pieter Hoekman het land in geparachuteerd, twintig kilometer te ver van hun zogenaamde pinpoint, en kwam na enkele hachelijke situaties terecht in Amsterdam.

Grisnigt maakte daarna deel uit van de spionage-eenheid Zendgroep Barbara, die bestond uit tien leden waarvan zeven werden opgepakt door de Sicherheitsdienst (SD) en drie werden gedood.

Vijf concentratiekampen

In 1944 werd hij opgepakt door de SD en kwam hij terecht in vijf concentratiekampen, waaronder Neuengamme en uiteindelijk vrouwenkamp Ravensbrück. Na de oorlog vertrok hij uit Nederland en ging hij negentien jaar op Curaçao wonen, waar hij voor Shell werkte.

Grisnigt zorgde in de laatste jaren van zijn leven voor zijn vrouw, de door hem in Engeland ontmoette Ann Stone. Twee weken na haar overlijden stierf hij zelf.

De oud-spion, die zijn vaardigheden nooit verleerd was, stuurde in september 2018 nog een morsebericht naar Engeland vanuit het Verzetsmuseum in Amsterdam. Hij sloot het bericht af met: 'Veel piloten en geheime agenten hebben hun leven gegeven tijdens deze geheime missies. We zullen altijd aan ze blijven denken. Met warme groeten en beste wensen, Bram Grisnigt.'


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau