70 mensen klem tussen treindeuren, NS start campagne over fluitje
De NS is een nieuwe campagne gestart om ervoor te zorgen dat mensen niet meer in de trein springen op het moment dat de conducteur heeft gefloten. In de afgelopen vijf jaar jaar is het geregistreerde incidenten waarbij mensen klem kwamen te zitten tussen de treindeuren bijna verdriedubbeld.
In 2013 waren er 25 incidenten waarbij mensen klem kwamen te zitten. In 2018 steeg dat aantal tot 69 incidenten. De incidenten zorgen soms voor ernstige verwondingen en vertragingen op het spoor.
Conducteur Hans Dekker maakte een keer van dichtbij mee dat het fout kan aflopen. "In Utrecht heb ik meegemaakt dat een meisje na het fluitje nog snel de trein in dook en vervolgens met haar knie de trap raakte. Gelukkig was er toevallig een arts in de trein aanwezig die haar direct kon helpen. Ze is vervolgens met een ambulance afgevoerd."
'Tanden uit zijn mond'
Dekker snapt de reizigers echt wel. "Vooral in de spits en 's avonds laat proberen reizigers vaak nog na het fluitsignaal in te stappen. Dat begrijp ik ook, want je wil op tijd op je werk zijn of na een avond uit lekker naar huis. Niet iedereen is zich alleen bewust van de mogelijke gevolgen."
Ook Angela Monsieurs is conducteur bij de NS. "Voor mij is de veiligheid van reizigers de belangrijkste reden om hieraan mee te doen", vertelt ze over de campagne. "Laatst zag ik een man in volle vaart de trein in springen, het fluitsignaal had al geklonken en de deuren gingen dicht. Ik hield mijn hart vast en dacht; die valt straks al zijn tanden uit zijn mond."