main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Op Zondag - 13 januari 2019 — 10:55

Yehudi Moszkowicz: ‘Serie Judas is eigenlijk een vorm van smaad’

De serie Judas, een serie gebaseerd op het gelijknamige boek van Astrid Holleeder, is ‘eigenlijk een vorm van smaad’. Dat zei advocaat Yehudi Moszkowicz in WNL Op Zondag op NPO1.

De advocaat vindt het opmerkelijk dat er een serie op televisie is waarin een werkelijk bestaand persoon die nog niet is veroordeeld, wordt neergezet als moordenaar.

Moszkowicz: ‘Er komt een boek uit, er wordt een serie over gemaakt. Ondertussen zitten er zeer professionele rechters, maar dat zijn ook mensen.”

De strafpleiter denkt dat de invloed van een serie niet moet worden onderschat. “Ik weet dat deze rechters uiteraard hun best zullen doen om zich daarvan te distantiëren, maar laten we eerlijk zijn: als u een emotionele film heeft gezien zit u ook met een brok in uw keel.”

Moszkowicz vergelijkt Judas met de serie Mocro Maffia: ook die serie is geïnspireerd op waargebeurde dingen, maar maakt middels een disclaimer duidelijk dat gepresenteerde verhaal fictief is.

“Er wordt niet gezegd: deze persoon heeft dit gedaan. In de serie Judas wordt letterlijk gezegd: Holleeder zit achter de moord op Van Hout. Hij fluistert in Astrids oor ‘ik heb ze allemaal vermoord’ en dan volgt er een rijtje namen. Stel nou dat hij wordt vrijgesproken?”

De serie Judas wordt uitgezonden door RTL 4.

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Deze week in WNL In de Kantine: volop aandacht voor Oekraïne en het Maritiem Museum Rotterdam

In WNL In de Kantine volop aandacht voor de oorlog in Oekraïne, die twee jaar bezig is. Fidan Ekiz en Wieger Hemmer ontvangen zaterdag de volgende gasten aan de stamtafel: 

  • De zus van de Oekraïense Kataryna Azarian vecht aan het front in Oekraïne;
  • VVD-fractievoorzitter Europees Parlement Malik Azmani vertelt over de steun aan Oekraïne;
  • Politiek fotograaf Martijn Beekman liep jarenlang rond op het Binnenhof;
  • Dit jaar bestaat het Maritiem Museum Rotterdam 150 jaar. Marja Tiemens-Idzinga schreef geschiedenis als eerste vrouwelijke student aan de Hogere Zeevaartschool.
  • Chef politiek van NRC Pim van den Doolen praat ons bij over de formatie
Luister zaterdag vanaf 17.00 uur

Stand van Nederland: Generatie Next

Doe je als single boodschappen, dan ben je sowieso tien procent duurder uit. En dan ben je er nog niet. Hoe houd je je als single financieel staande in deze maatschappij? Nejifi Ramirez zoekt het uit.

Zaterdag 22.00 uur
Staan jonge criminelen straks niet meer in Top600? ‘Naam is misleidend’

Het bekende Amsterdamse Top600-beleid – dat zich richt op de 600 meest criminele jongeren van de stad – is volgens D66 Amsterdam aan naamsverandering toe….

Lees meer

Informateur Putters: samenwerking vereist ‘gemeenschappelijke basis’

Welke partijen ook samen gaan regeren, zij zullen dat vanuit een “gemeenschappelijke basis” moeten gaan doen. Dat schrijft informateur Kim Putters in een brief aan…

Lees meer

EU-kopstukken beloven Oekraïne te steunen in derde oorlogsjaar

Oekraïne kan ook twee jaar na de Russische invasie rekenen op de “onwankelbare” steun van de Europese Unie, verzekeren de voorzitters van de belangrijkste Europese…

Lees meer

Dit weekend geen friet op tafel? Frietmaker Aviko kan door stakingen niet aan vraag voldoen

Aardappelverwerker Aviko kan dit weekend niet aan alle vraag naar verse friet voldoen, omdat medewerkers het werk in meerdere fabrieken hebben neergelegd. “De klanten die…

Lees meer

Meer dan 200 schadeclaims na storm Louis, zeggen verzekeraars

Meer dan tweehonderd mensen hebben een schadeclaim ingediend nadat storm Louis donderdag over Nederland raasde. Dat laten verzekeraars Interpolis, Univé en Nationale Nederlanden (NN) vrijdag…

Lees meer

Commandant der strijdkrachten: proberen nog in 2024 F-16’s naar Oekraïne te brengen

Nederland probeert nog in 2024 F-16’s direct te leveren aan Oekraïne. Dat zegt de Nederlandse Commandant der Strijdkrachten Onno Eichelsheim in het radioprogramma Sven op…

Lees meer