Burgemeesters schrijven brief aan Eerste Kamer tegen gekozen burgemeester
Meer dan 30 Nederlandse burgemeesters hebben een brandbrief naar de Eerste Kamer gestuurd. Zij roepen de senatoren op om de benoeming van burgemeesters niet uit de Grondwet te halen: de eerste stap om een direct of indirect gekozen burgemeester mogelijk te maken.
De burgemeesters zijn bang dat, wanneer de (indirect) gekozen burgemeester wordt ingevoerd, het ambt een meer politieke lading krijgt.
Onder andere PvdA'ers Ahmed Marcouch (Arnhem), Paul Depla (Breda), Ahmed Aboutaleb (Rotterdam), VVD'ers Jack Mikkers (Den Bosch), Charlie Aptroot (Zoetermeer) en CDA'ers Jos Wienen (Haarlem) en Liesbeth Spies (Alphen aan den Rijn) ondertekenen de brief. Prominente burgemeesters Femke Halsema (Amsterdam), Pauline Krikke (Den Haag) en Jan van Zanen (Utrecht) doen niet mee aan het initiatief van VVD-burgemeester Wouter Kolff (Dordrecht).
'Het systeem werkt blijkbaar toch'
De gekozen burgemeester lijkt verder weg dan ooit, stelt Defensie-journalist Olof van Joolen in Goedemorgen Nederland. "Ooit was het een ideologisch kroonjuweel geweest voor D66, en het is geprobeerd in het verleden. De verkiezingen waren nooit echt een groot succes."
De Defensie-journalist denkt dat een hoop mensen tevreden zijn met de huidige burgemeester van hun gemeente. "Natuurlijk kun je je bedenkingen hebben bij het systeem, of de baantjescarrousel zoals die ook wordt genoemd. Uiteindelijk hebben wij in Nederland prima burgemeesters, dan werkt het systeem blijkbaar toch."
'Veel inwoners van gemeentes herkennen zich in hun burgemeester'
Amerika-deskundige Willem Post denkt dat er onder burgemeesters verschillende opvattingen zijn over de gekozen burgemeesters. "Zij staan in Nederland over het algemeen toch boven de partijen. Veel inwoners van gemeentes herkennen zich daarin."
"In Amerika heb je ook 'de-helft-plus-één-burgemeesters'", vervolgt Post. "Dan kun je een verkiezing wel willen, maar het kent een flink deel van de gemeente zich niet in jou. Ook kosten de campagnes hartstikke veel geld en zijn er in grote steden ook best veel schandalen."
"Wat dat betreft denk ik dat wij het nog niet zo slecht doen. Bezint eer ge begint. Het klinkt mooi en het past bij de democratie, maar er zijn ook bezwaren", aldus Post.