WNL-presentatrices misbruikt in valse bitcoin-advertenties: ‘Ga er niet op in’
Mensen die worden opgelicht via het internet: het gebeurt vaker dan wij denken. Vorig jaar bedroeg de financiële schade voor de Nederlandse consument bijna 16 miljoen euro. Criminelen lijken nu een nieuwe methode te hebben gevonden: Het zogenaamd investeren in bitcoins. Deze week bleek dat de namen van John en Johnny de Mol en Humberto Tan worden misbruikt door oplichters. Ook de WNL-presentatrices worden nu ten onrechte gebruikt in reclames voor deze nep-investeringen.
Afgelopen week kwamen er op de redactie van WNL meerdere tips binnen over een mogelijk nep-artikel waarin werd verwezen naar Goedemorgen Nederland, het ochtendprogramma van WNL. In dit artikel wordt beweerd dat de 17-jarige Jens Reijssen in de studio van Goedemorgen Nederland zat om te praten over het succes van Bitcoin Revolution. In het bericht worden presentatrice Nikki Herr en oud-collega Vivienne van den Assem gequote. Vivienne zou hebben gezegd “dit was echt eenvoudig. Ik kan gewoon mijn creditcard gebruiken om geld te storten.” Ook Nikki zou enthousiast zijn. “Ik moet hier gewoon van profiteren” valt er te lezen.
Maar deze 17-jarige Jens Reijssen heeft nooit bij ons in de studio gezeten en zowel Nikki als Vivienne hebben zich ook nooit uitgesproken over deze manier van investeren.
De oplichters lijken als volgt ter werk te gaan: Nadat je op de link hebt geklikt in het artikel kan je je inschrijven bij het platform. Binnen vijf minuten wordt je dan teruggebeld door een Engels sprekende man, die zegt vanuit Londen te bellen. Hij biedt zijn hulp aan bij het maken van een storting. Binnen een week zou je van de 250 euro inleg met gemak 3.000 euro hebben gemaakt.
'Artikel met WNL-presentatrices klopt voor honderd procent'
Wanneer wij hem vragen naar het artikel over Goedemorgen Nederland en de WNL-presentatrices, zegt hij dat alles honderd procent waar is en we ons geen zorgen hoeven te maken. Ook als we hem confronteren met het feit dat wij werkzaam zijn bij WNL en Jens Reijssen nooit bij ons in de studio heeft gezeten, blijft hij bij zijn punt. "Zoals ik als zei: ons bedrijf is honderd procent eerlijk en betrouwbaar." De man die wij spreken, Stefan, wordt na een tijdje boos. "Bent u echt geïnteresseerd om zaken met ons te doen of verspilt u mijn tijd?"
De persoon aan de telefoon zegt te bellen uit Londen, maar werkt vermoedelijk vanuit Tallinn, Estland. Helaas zijn er verhalen van mensen die daadwerkelijk het geld hebben overgemaakt en dat niet meer terug hebben gezien. WNL betreurt dit en wil benadrukken dat het niks met de oplichtingspraktijken te maken heeft. Wij adviseren mensen om goed na te denken bij advertenties die te mooi om waar te zijn lijken en nooit persoonsgegevens af te geven.