main-logo NPO Start
Word lid
Haagse Lobby - 2 november 2018 — 15:08

‘De Fransen gaven het debat over pulsvisserij een emotionele lading, dan doen feiten er niet meer toe’

Het Europees Parlement stemde in januari voor een verbod op pulsvisserij: beroepsvissen met een sleepnet met elektriciteit over de bodem van de zee. De lobby van een Franse milieuclub is van grote invloed geweest op het debat over dit onderwerp.

Pim Visser, directeur van vissersorganisatie VisNed, is verbijsterd over de framing van de Franse milieuclub BLOOM. Zij hebben een beeld neergezet van pulsvisserij dat niet terecht is, zegt Visser in de nieuwe aflevering van het WNL-programma Haagse Lobby.

“Het meest opmerkelijke wat ze zeiden is dat de vis doodgaat bij pulsvissen, dat hij verbrand zou zijn en dat hij oneetbaar is. Ze hebben alles uit de kast gehaald om een vals beeld neer te zetten.”

LEES OOK: Visser Betsema bezorgd om mogelijk Europees verbod op pulsvisserij: ‘Puur onrechtvaardig’

Hoewel Visser het zwaar oneens is met acties van de de club, bewondert hij de wijze waarop de Fransen hebben gelobbyd. “Net zoals je bewonderenswaardig naar een inbraak kunt kijken.”

“Los van het pulsdossier vind ik het levensgevaarlijk dat door framing en lobby een heel Europees Parlement kennelijk volledig op de verkeerde voet gezet kan worden. Nu is het pulsvisserij, morgen is het misschien wat anders.”

Fake truth

Visser heeft namens de Nederlandse kottervissers geprobeerd feiten in het debat te brengen. Tevergeefs, zo lijkt het. “De Fransen hebben de kans gezien om het een emotionele lading te geven.”

“Op dat moment hebben feiten geen werking meer, en doen er niet meer toe. Ze hebben een ‘fake truth’ geproduceerd en de kans gezien om die bij iedereen tussen de oren te krijgen”, aldus Visser.

Kijk hier naar de eerste aflevering van het nieuwe seizoen van het WNL-programma Haagse Lobby.

Door: Sikko Debbenhof

Laat vrolijk rechts niet verloren gaan! Word Superlid van WNL: klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Terugkijken: De Opvolgers

Kun je rijk worden van troep? Jazeker, dat bewijst de familie Kras uit Volendam. In de jaren ‘50 begon opa Kras ooit als voddenboer, maar inmiddels zijn de Krasjes afval miljonairs. Door slim te investeren en vooral door met de hele familie  hard te werken. Met de poten in het vuil. De familie staat aan de vooravond van een aantal belangrijke beslissingen die de voortgang van het familiebedrijf behoorlijk kan beïnvloeden.

Engeland is EU 43 miljard schuldig bij brexit, Johnson weigert te betalen

Groot-Brittannië moet de Europese Unie (EU) 43 miljard euro betalen indien het land besluit om uit de EU te stappen. Tegen Sky News heeft premier…

Lees meer

Strandbezoekers ‘gewaarschuwd’ voor haai in Noordzee

Op de volgestroomde stranden aan de Noordzee is zondag mogelijk met schrik kennisgenomen van een boodschap achter een reclamevliegtuigje, meldt het ANP. “Let op: hier…

Lees meer

Mogelijk eerste dode door roken e-sigaret, 193 andere gelijke situaties gemeld

ABC News meldt dat in de afgelopen week de eerste persoon is overleden door een longziekte die mogelijk is veroorzaakt door het roken van e-sigaretten….

Lees meer

Britse prins Andrew biedt excuses aan voor contact met Epstein

De omstreden miljardair Jeffrey Epstein werd in 2008 al veroordeeld voor seksueel misbruik. Ondanks de veroordeling, nam de Britse prins Andrew geen afstand van de…

Lees meer

In speeltuin gedode man is 32-jarige uit Assen, 5 mannen zitten vast

De man die zaterdag door geweld om het leven kwam in een speeltuin in de wijk Peelo in Assen, is een 32-jarige man uit Assen,…

Lees meer

‘Krakers We Are Here denken de baas te zijn omdat niemand ze aanpakt’

De asielkrakers van actiegroep We Are Here denken het recht te hebben om te kraken omdat zowel de gemeente Amsterdam als de politie niets doet….

Lees meer

Man overleden in speeltuintje na melding zedendelict met kind

Een man is zaterdagmiddag in Assen om het leven gekomen nadat hij was mishandeld. Dat gebeurde in een speeltuintje aan de Iemstukken, een straat in…

Lees meer