main-logo NPO Start
Word lid
Goedemorgen Nederland - 31 oktober 2018 — 09:25

Rob Jetten (D66): ‘Asielzoekers uit veilige landen sneller terugsturen’

Fractievoorzitter van D66 Rob Jetten vindt dat asielzoekers uit veilige landen als Marokko, Georgië en Algerije sneller uitgezet moeten worden. Dat zei hij vanmorgen in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Dat moet echt veel sneller”, aldus Jetten.

“Je wil dat Nederland gastvrij is voor échte vluchtelingen uit oorlogsgebieden”, stelt Jetten. “Dan kun je het niet gebruiken dat mensen uit veilige landen het verpesten voor de rest.”

Hij vindt dat de procedures rondom het terugsturen veel sneller moeten. “Je moet mensen er sneller uitpikken en er ook voor zorgen dat mensen sneller worden teruggestuurd naar het veilige land waar ze vandaan komen.”

Jetten reageerde op het nieuws rondom asielzoekers uit veilige landen die voor een stijging van de criminaliteit-cijfers hebben gezorgd in de gemeente Westerwolde, waar het AZC van Ter Apel staat.

Zo werden er van januari tot en met augustus van dit jaar 157 winkeldiefstallen gepleegd. Eén jaar eerder waren dat er 108 in dezelfde periode. “Bij nagenoeg alle winkeldiefstallen betrof de verdachte een inwoner van het asielzoekerscentrum in Ter Apel”, aldus burgemeester Klaassen in een rapport. Veelal waren de plegers asielzoekers uit veilige landen.

Naast het aantal winkeldiefstallen steeg ook het aantal mishandelingen en woninginbraken. Daarnaast waren er drie gevallen van moord of doodslag in de gemeente. Een jaar eerder was dat nog maar één geval, meldt RTV Noord op basis van het rapport.

Door: Thijs Kroezen

Laat vrolijk rechts niet verloren gaan! Word Superlid van WNL: klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Vrijdag in Haagse Lobby TV

Rick Nieman maakt een reconstructie van het Europese verbod op wegwerpplastic. In Brussel kan het eindeloos duren voordat een politieke maatregel is genomen. Maar kort voor de Europese verkiezingen lukte het EU-commissaris Frans Timmermans om tien bekende plastic consumentenproducten, zoals plastic rietjes, roerstaafjes en plastic wattenstokjes, rigoureus te verbieden.

Vrijdag om 22:55 op
Journalisten in Amsterdam overvallen en bedreigd met wapen

Twee journalisten zijn vrijdagmiddag in Amsterdam overvallen. Ze werden bedreigd met een wapen en van hun camera beroofd. De politie zegt niet van welk medium…

Lees meer

Minister Dekker trekt 73 miljoen extra uit voor gesubsidieerde rechtsbijstand

Minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) trekt voor de komende twee jaar 73 miljoen euro extra uit voor de gesubsidieerde rechtsbijstand. Dat heeft hij vrijdag laten weten….

Lees meer

Vermist meisje (13) uit Den Haag teruggevonden

Een vermist meisje van 13 jaar uit Den Haag is na twee dagen teruggevonden in haar woonplaats. Ze is in goede gezondheid, zegt de politie….

Lees meer

Cruijff-biograaf twijfelt over belastende passage, boeken krijgen inlegvel

Alle 65.000 exemplaren van het boek Johan Cruijff, de biografie van Auke Kok moeten worden voorzien van een inlegvel met een correctie. Reden voor het…

Lees meer

Nederlanders rijden ruim 50 miljard kilometers meer dan in 1990

Door de jaren heen zijn er steeds meer auto’s te vinden op de wegen in Nederland en ook het aantal gereden kilometers is explosief gestegen….

Lees meer

Supporters Go Ahead Eagles plannen demonstratie tijdens Sinterklaasintocht

Supporters van Go Ahead Eagles (Deventer) willen aanstaande zaterdag tijdens de landelijke intocht van Sinterklaas in Apeldoorn demonstreren voor het behoud van Zwarte Piet. De…

Lees meer

Timmermans werd gewaarschuwd om plastic-maatregel: ‘Ze lachen je uit!’

In Brussel kan het eindeloos duren voordat een politieke maatregel is genomen. Maar kort voor de Europese verkiezingen lukte het Eurocommissaris Frans Timmermans om tien…

Lees meer

Politie: niet genoeg middelen om lagere maximum snelheid te handhaven

De politie gaat vooralsnog geen extra mensen en middelen inzetten om de mogelijk verlaging van de maximum snelheid te handhaven. “Wij blijven handhaven met de…

Lees meer