main-logo NPO Start
Word lid
4 oktober 2018 — 08:27

Jaarlijks 200.000 ouderen slachtoffer mishandeling: ‘Daders zijn vaak familieleden of mantelzorgers’

Jaarlijks worden 200.000 ouderen slachtoffer van psychisch of lichamelijk geweld of krijgen te maken met verwaarlozing, financiële uitbuiting, of seksueel misbruik. “Het is een groot probleem,” zegt Léonie Sazias van 50PLUS in Goedemorgen Nederland op NPO1.

“Het gaat vooral om mensen die alleen thuis wonen, en thuishulp krijgen of mantelzorg,” zegt het Kamerlid. “Daar is minder toezicht. Het vindt vaak plaats binnen een familie of mantelzorg. Dat maakt het voor die mensen extra moeilijk om aangifte te doen of een melding te maken.”

Veel ouderenmishandeling blijft verborgen omdat ouderen zich schamen. “Daders zijn vaak familieleden, of overbelaste mantelzorgers. Het is ook best moeilijk als je moet zorgen voor iemand die bijvoorbeeld dementerend is. Daar moet je veel geduld voor hebben. Dan is het nog steeds niet goed te praten, maar is het wel beter voor te stellen.”

Financieel misbruik komt erg vaak voor, zo signaleert Sazias. “Je doet boodschappen voor iemand en gaat andere dingen doen met die pinpas. Maar het gaat nog veel verder. Tot stelen, spullen meenemen en grote geldbedragen opnemen.”

Om ouderenmishandeling beter tegen te gaan is er een belangrijke rol weggelegd voor vrijwilligers en verzorgenden. “Wat belangrijk is is dat vrijwilligers en verzorgenden getraind worden. Huisartsen kijken al naar lichamelijke signalen zoals blauwe plekken. Waar vrijwilliger en verzorgenden bijvoorbeeld op moeten letten is schichtig gedrag van ouderen. Of dat er incassobrieven binnenkomen en de rekeningen niet betaald worden. Maar kijk ook eens gewoon in de ijskast of daar voldoende eten staat.”

Door: Tom Janssen

Laat vrolijk rechts niet verloren gaan! Word Superlid van WNL: klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Podcast van onderzoeksprogramma Stand van Nederland

In zes afleveringen van Stand van Nederland maakt Leon Mastik de rekening op van de zorgkosten in onze laatste levensjaren. De medische wetenschap ontwikkelt zich in rap tempo. We kunnen steeds meer en worden mede daardoor ouder. Ondertussen lopen de zorgkosten op. Hoe duur mag de laatste fase van ons leven zijn? En hoe houden we de zorgkosten behapbaar? De eerste podcast is nu te beluisteren.

Vannacht in 't Wordt Nu Laat

Kees & Co was eind jaren ’90 een daverend succes, en ook de 2.0-versie van de Nederlandse sitcomklassieker slaat aan: 1,5 miljoen mensen zagen Simone Kleinsma, Chantal Janzen en Tibor Lukács in de serie als Kees, Coosje en Rudie. Acteur Tibor Lukács schuift van 00.00 uur aan bij Toine van Peperstraten bij ’t Wordt Nu Laat.

Vannacht om 00.00 uur
Man (48) opgepakt wegens vernieling monument Nicky Verstappen

Een 48-jarige man uit Heerlen is door de politie opgepakt voor de vernieling van de gedenksteen voor Nicky Verstappen, die in 1998 vermoord werd aangetroffen…

Lees meer

Thierry Baudet vindt taakstraf bedreigster ‘passend’

Thierry Baudet noemt de taakstraf die bedreigster Mila van den B. kreeg opgelegd ‘passend’. De 21-jarige student is wegens de bedreiging van de voorman van…

Lees meer

Veroordelingen Passageproces blijven ook in hoger beroep staan

De veroordelingen in het Passageproces blijven ook in hoger beroep staan. Dat heeft de Hoge Raad bepaald. De vier verdachten die levenslang kregen, komen niet…

Lees meer

Drie Amsterdammers opgepakt voor handgranaat bij supportershome ADO Den Haag

Drie mannen uit Amsterdam zijn dinsdag aangehouden omdat ze verdacht worden van betrokkenheid bij het ophangen van een handgranaat bij het supportershome van ADO Den…

Lees meer

IS eist aanslagen met 310 doden in Sri Lanka op

Islamitische Staat heeft de aanslagen in Sri Lanka op Eerste Paasdag opgeëist. Bij de acht explosies in verschillende steden kwamen 310 mensen om, onder wie…

Lees meer

100 uur taakstraf voor Nijmeegse vrouw (21) die Thierry Baudet met de dood bedreigde

De Nijmeegse Mila van den B. is door de rechtbank van Amsterdam veroordeeld tot een werkstraf van 100 uur wegens de bedreiging van Thierry Baudet,…

Lees meer

‘Stoppen met arbeidsmigratie kost Nederland werkgelegenheid’

Het zou voor Nederland onverantwoord zijn om te stoppen met het binnenhalen van kennis- en arbeidsmigranten elders uit Europa om in ons land te gaan…

Lees meer