RIVM: Paasvuren net zo schadelijk als vuurwerk tijdens jaarwisseling
Uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) blijkt dat paasvuren net zo schadelijk zijn als al het vuurwerk dat wordt afgestoken tijdens Oud en Nieuw. Dit heeft te maken met de hoeveelheid fijnstof die zo'n paasvuur uitstoot.
Om precies te zijn veroorzaken de zogenoemde "vreugdevuren" in een jaar een half procent van de totale uitstoot fijnstof in ons land. Wat de precieze cijfers zijn met Pasen, is niet berekend. "De bijdrage die paasvuren leveren aan de totale landelijke uitstoot van fijnstof is minimaal, maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat paasvuren lokaal niet voor overlast kunnen zorgen", zegt Margreet van Zanten van het RIVM tegenRTV Oost.
Elf ton fijnstof
In buurtschappen Dijkerhoek en Espelo in de gemeente Holten is al jarenlang een strijd gaande over wie het hoogste paasvuur kan bouwen. Bij één van de eerdere paasvuren in Espelo zou maar liefst elf ton fijnstof vrij zijn gekomen. Dit komt neer op 67.500.000 vrachtwagenkilometers. "Dat is bijna 1700 keer de wereld rond met een dieseltruc", zegt een woordvoeder van Stichting Houtrookvrij.
Het RIVM heeft afgelopen maanden op verzoek van stichting Houtrookvrij honderden vreugdevuren onderzocht. Uit dit onderzoek blijkt dat tijdens Pasen de totale uitstoot van fijnstof zelfs te vergelijken is met die van al het vuurwerk tijdens de jaarwisseling. Er is onder andere gekeken naar de grootte en wat er precies in rook op is gegaan. "Het maakt nogal verschil of hout wordt verbrand of eventueel andere spullen", zegt een woordvoerder van de stichting.
Lokale autoriteiten
Ook andere externe factoren kunnen invloed hebben op de uitstoot, waaronder het weer. Bij mist kunnen bijvoorbeeld rookdampers blijven hangen. Bovendien ervaart iedereen paasvuren anders. Zo kunnen astmapatiënten meer hinder ondervinden dan gezonde omwonenden.
De meeste fijnstof is afkomstig van verkeer, landbouw, overige industrie en consumenten. Zij zorgen samen voor meer dan twee derde van de totale uitstoot.
Met dit onderzoek wil RIVM geen aanbeveling doen om paas- of andere vreugdevuren te verbieden of juist toe te staan. "Dat blijft een zaak voor lokale autoriteiten", aldus Van Zanten.