Moeten burgers de hele tijd alert blijven? ‘Nee, dat is juist wat terroristen willen’
Politiek commentator Syp Wynia ziet niet veel in de oproep van minister Grapperhaus (justitie) aan burgers om alert te blijven op potentiële aanslagplegers. “Ik ben beducht op het idee dat we de hele tijd maar alert moeten zijn," zegt Wynia in WNL Opiniemakers op NPO Radio 1.
"Ik ben niet ingehuurd door de staat om dat te doen. Ik beschouw het ook als een gevaarlijk fenomeen. Al was het maar omdat terroristen graag zouden zien dat we met zijn allen wantrouwig zijn en voortdurend alert op straat gaan."
Oud-PvdA-Kamerlid Niesco Dubbelboer, ook aanwezig bij WNL Opiniemakers, is het eens met Wynia. "Wat moet je nou alert zijn? Ik geloof in de werking van goede veiligheidsdiensten." Volgens Dubbelboer kun je tegen zogenoemde lone wolfs, zoals de Afghaan die twee mensen neerstak op Amsterdam Centraal, weinig doen. "Ik ga sta elke dag op de pond. Er hoeft daar maar één gek te zijn die iets doet. Maar laat ik me daardoor paranoïde maken? Nee, want dat is juist wat ze willen."
Leefbaar Rotterdam-raadlid Tanya Hoogwerf wijst erop dat alertheid wel iets heeft bijgedragen aan de arrestatie van de zeven terreurverdachten deze week. "De reden dat de actie in gang is gezet is omdat een bewoonster een auto zag rijden met allemaal draadjes eruit," zegt Hoogwerf. "Daardoor zijn ze gepakt. Dus waakzaamheid van burgers was top in dit geval." Alertheid is op zijn plaats, maar dan vooral bij de mensen die ons land besturen, zo meent Hoogwerf. "Waar de alertheid zou moeten zijn, is bij de overheid en politici. We moeten zorgen dat de diensten die dit soort acties ondernemen, en dat uitstekend doen, dat die de middelen hebben om hun werk goed uit te voeren."