Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Europarlementariërs mogen inzage bonnetjes weigeren: ‘Klap in gezicht van burgers’

Redactie

Het Europees Parlement hoeft geen verantwoording af te leggen voor de onkosten van Europarlementariërs. Ze mogen inzage in alle bonnetjes dus gewoon weigeren. Dat heeft het Europees Hof van Justitie in Luxemburg besloten.

Naast hun gewone inkomen, krijgen alle leden van het Europees Parlement maandelijks een algemene onkostenvergoeding, reiskosten, dagvergoedingen en een bepaald bedrag voor personeel. In totaal gaat het om 71 miljoen euro. Dat zijn tienduizenden euro's per persoon per jaar. Maar waar gaat dat geld heen?

Duizenden euro's

Een groep journalisten uit alle 28 EU-landen vindt dat burgers recht hebben te weten hoe de parlementsleden dit geld besteden. Daarom zijn ze in 2015 naar de rechter gestapt. De NOS nam namens Nederland deel aan deze rechtszaak. Het Europees Hof van Justitie in Luxemburg heeft nu besloten dat ze geen verantwoording voor hoeven af te leggen over hoe ze dit geld besteden.

Dennis de Jong (SP) is zelf Europarlementariër en is het niet eens met deze uitspraak. "Europarlementariërs zijn volksvertegenwoordigers. Daar hoort bij dat je bonnetjes laat zien", zegt hij en noemt de uitspraak dan ook "een klap in het gezicht voor alle burgers". Volgens parlementslid Gerben Jan Gerbrandy (D66) wordt de geloofwaardigheid van het parlement hierdoor aangetast als ze niet "principieel transparant" zijn.

Het salaris van een Europarlementariër bedraagt 8.848 euro bruto per maand, maar komt dus ook nog een maandelijkse vergoeding bij voor algemene uitgaven van maar liefst 4342 euro. Daar bovenop krijgen ze nog maximaal 4264 euro per jaar aan reiskostenvergoeding. Daarvoor moeten wel bewijsstukken geleverd worden, maar die hoeven niet openbaar worden gemaakt. Bovendien ontvangen de parlementsleden ook een verblijfsvergoeding van 306 euro voor elke dag aanwezigheid op officiële vergaderingen, voor hotelkosten, maaltijden en overige kosten. In één jaar zijn er ongeveer 170 vergaderingen. Als laatste krijgen ze ook twee derde van de medische kosten vergoed.


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau