main-logo NPO Start
Word lid
Goedemorgen Nederland - 19 september 2018 — 07:33

VVD wil criminaliteit in probleemwijken twee keer zo hard straffen

Criminaliteit in probleemwijken moet dubbel zo hard worden bestraft. Ook moeten ouders in die wijken worden verplicht hun kinderen naar de opvang te sturen, zodat zij de Nederlandse taal en cultuur leren. Dat vindt de grootste regeringspartij VVD, die zo de ‘mislukte’ integratie in stadswijken wil aanpakken.

Fractieleider Klaas Dijkhoff kondigt dit plan woensdag aan in het debat over het kabinetsbeleid voor volgend jaar, meldt het AD.

Dijkhoff heeft zijn plan deels gemodelleerd naar recent ingevoerde wetten in Denemarken, waar gettovorming wordt bestreden. “Het woord getto is in ons land meer beladen, maar wij hebben hier wel parallelle samenlevingen waarin mannen hun vrouwen thuishouden, hun kinderen tot hun 4de geen Nederlands laten leren en voor hun dochters een man uitzoeken.’’

Hij wil dat het kabinet wijken selecteert waarin meer dan 50 procent van de inwoners van niet-Westerse afkomst is, de werkloosheid en criminaliteit hoog liggen en het opleidingsniveau laag is.

‘Goed dat er naar gekeken wordt’

Communicatiestrateeg Henri Kruithof vindt het goed dat Dijkhoff de problematiek op de kaart zet, zei hij vanmorgen in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Toch zet hij vraagtekens bij het plan.

“Ik moet nog zien of een rechter iemand twee keer zo veel straf gaat geven omdat die persoon uit een probleemwijk komt. Dat is gewoon heel lastig”, aldus Kruithof.

 

Door: Thijs Kroezen

Ook liever vrolijk rechts? Laat WNL niet verloren gaan en word Superlid klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Vannacht in 't Wordt Nu Laat

Schrijfster en actrice Isa Hoes kun je kennen van haar rollen in All Stars of Vrouwenvleugel maar ook van haar boek ‘Toen ik je zag’ over de dood van haar man Antonie Kamerling. Vorige week verscheen haar bundel troostgedichten ‘Zo heel jij mij’.  Waar is ze nog meer druk mee? Je hoort haar om 00.00 uur in ’t Wordt Nu Laat met Maaike Timmerman op NPO Radio 2.

 

Vannacht om 0.00 uur

PODCAST: Mark en Margreets Weekend

Kinderen zoals Lars Westra (12) en Greta Thunberg (17) worden ingezet als “deugmascottes voor de klimaathype”. Dat zegt mediadeskundige Mark Koster in de podcast Mark en Margreets Weekend van WNL en NPO Radio 1.

Wetenschappers waarschuwen voor gevaar te veel vitamine B12: ‘Grotere kans op sterfte’

Wetenschappers van het UMCG in Groningen waarschuwen voor de gezondheidsrisico’s van te veel vitamine B12. Volgens de onderzoekers hebben mensen met een hogere waarde van…

Lees meer

Huizenprijzen nog steeds stevig in de lift: gemiddelde koopwoning in jaar tijd 6,9 procent duurder geworden

De huizenprijzen in Nederland zijn vorig jaar opnieuw flink gestegen, maar niet zo hard als een jaar eerder. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek…

Lees meer