Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Stagediscriminatie onder mbo’ers: ‘Ik moest vaker douchen, dan zag hij mij tenminste’

Redactie

Mbo'ers met een niet-westerse migratieachtergrond moeten nog vaak meer moeite doen voor een stageplek dan hun autochtone medestudenten. Dat blijkt uit onderzoek waarover onderwijsminister Ingrid van Engelshoven de Tweede Kamer informeert. Ze spreekt van "een onaanvaardbare situatie.''

Minder dan de helft van de studenten uit niet-westerse landen vindt in één keer een stageplek. Bijna een kwart moet vier keer of vaker solliciteren. Van de autochtone studenten vindt ruim twee derde gelijk een stageplaats, en heeft maar ongeveer een op de tien daar vier pogingen of meer voor nodig.

Stagediscriminatie niet accepteren

Van Engelshoven neemt maatregelen om stagediscriminatie tegen te gaan. Zo worden honderden bedrijfsbezoeken georganiseerd waarbij bedrijven en studenten elkaar kunnen leren kennen. Daarnaast komen er trainingen en een campagne om het al bestaande meldpunt stagediscriminatie meer naambekendheid te geven.

"Stagediscriminatie kan en wil ik niet accepteren'', aldus Van Engelshoven. Het geeft studenten volgens haar het gevoel dat ze er niet bij horen en "ondermijnt het beeld van een rechtvaardige samenleving''. De minister wijst er bovendien op dat veel werkgevers juist klagen over tekorten.

'Ga vaker douchen'

Een van de mbo'ers die te maken kreeg met discriminatie tijdens haar stage is Kim den Daas uit Leerdam. "Ik deed de opleiding juridisch medewerker en ging in een supermarkt stage lopen", vertelt Kim in gesprek met RTL Nieuws. Ze was zestien jaar en wilde graag meelopen op kantoor, maar dat gebeurde niet. "Ik moest schappen vullen en achter de kassa zitten. Terwijl dat helemaal niet de afspraak was."

Daarnaast maakt de bedrijfsleider allerlei vervelende en racistische opmerkingen. "Zoals: 'Het meisje moet zich wat vaker douchen. Want dan zie je haar een beetje.' Of: 'Je moet wel je fietslicht aanzetten, anders kan ik je niet zien aankomen, je bent zo donker.'" Uiteindelijk haalt ze haar stage niet en stopt ze zelfs met de opleiding.

Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau