main-logo NPO Start
Word lid
10 augustus 2018 — 16:41

Turkije gaat weekendscholen openen in Nederland

De Turkse regering werkt aan het opzetten van weekendscholen in een aantal verschillende landen, waaronder Nederland. In de scholen krijgen kinderen met een Turkse achtergrond les in de Turkse taal, geschiedenis en cultuur.

Een Turkse overheidsinstantie die zich richt op burgers van het land over de grens, de YTB, bevestigt dit aan de NOS.

Cursussen

Het programma, dat bekend staat als Anadola Hafta Sonu Okullar Proje Destek Programi, is er zodat jonge Turken hun identiteit behouden terwijl ze in een ander land wonen. Ook versterkt het de banden met het land herkomst.

Het gaat volgens de YTB niet om echte scholen maar om cursussen van maximaal 40 weken, waarvan er minstens 32 moeten worden gevolgd. De lessen worden gegeven aan kinderen van 6 tot 17 jaar oud.

Ingrijpen

Mustafa Ayranci van de HTIB, de Turkse arbeidersvereniging in Nederland, wil dat de overheid ingrijpt.

“Als Nederland echt voor integratie is en echt gelooft dat deze Turkse Nederlanders Nederlanders zijn, moet de overheid heel serieus gaan bewegen en onze kinderen niet als speelbal laten gebruiken door Turkije.”

De YTB snapt het probleem niet, en wijst op het bestaan van vergelijkbare Amerikaanse scholen in Turkije.

Door: Tim Berbers

Laat vrolijk rechts niet verloren gaan! Word Superlid van WNL: klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Donderdag in Goedemorgen Nederland

  • Fractievoorzitter van D66 Rob Jetten is te gast over zijn plannen voor Europa.
  • Amerikadeskundige Willem Post over de presidentsverkiezingen in 2020, waarbij democraat Joe Biden zich hoogstwaarschijnlijk voor de derde keer kandidaat zal stellen.
Donderdag vanaf 7.10 uur

Vannacht in 't Wordt Nu Laat

Lucky Fonz III is terug! Met zijn nieuwe album Multimens laat de de Amsterdamse troubadour weer van zich horen. Met de bijbehorende tour speelt Otto Wichers, zoals Lucky Fonz heet, door heel Nederland. Wat komt er bij zo’n tour kijken? Luister om 00.00 uur naar ’t Wordt Nu Laat op NPO Radio 2!

Vannacht om 00.00 uur
Koopwoningen in maart 7,7 procent duurder

De prijs van koopwoningen lag in maart van dit jaar 7,7 procent hoger dan in diezelfde maand vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van het…

Lees meer

OPINIE: Abdelkader Benali slaat anti-racisme-drammers om de oren en krijgt veel bijval

Schrijver Abdelkader Benali heeft het helemaal gehad met de anti-racisme-drammers in ons land. Via Twitter spuwt hij zijn gal over wat hij noemt “gestoord volk”….

Lees meer

Vijf gewonden door frontale botsing met brandweervoertuig in Baarn

Een brandweervoertuig botste dinsdagmiddag in Baarn frontaal op een personenauto. Bij dit ongeluk raakten vijf personen gewond. De brandweer was onderweg naar een melding van…

Lees meer

Man (48) opgepakt wegens vernieling monument Nicky Verstappen

Een 48-jarige man uit Heerlen is door de politie opgepakt voor de vernieling van de gedenksteen voor Nicky Verstappen, die in 1998 vermoord werd aangetroffen…

Lees meer