main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto: ANP
3 augustus 2018 — 13:58

Ziekenhuis en scholen willen rookverbod op straat in Rotterdam: ‘Dit is bizar’

Rotterdam krijgt mogelijk als eerste stad in Nederland hele straten waarin een rookverbod van kracht is. Daarvoor pleiten Het Erasmus MC, Erasmiaans Gymnasium en Hogeschool Rotterdam, zo meldt het AD vandaag.

Het ziekenhuis en de twee onderwijsinstellingen pleiten in een brief aan burgemeester Ahmed Aboutaleb ervoor om roken in de straten rond hun gebouwen helemaal te verbieden.

‘De nieuwe norm’

“Wij hebben last van rondslingerende peuken en denken aan de gezondheid van de 30.000 studenten, scholieren, patiënten en medewerkers die hier dagelijks zijn”, aldus Ahmet Olgun van de Hogeschool Rotterdam. “Vroeger mocht op veel werkplekken worden gerookt, nu haalt niemand dat nog in zijn hoofd. Níet roken is de nieuwe norm.”

Scholieren en medewerkers die willen roken moeten, als de plannen doorgaan, een flinke wandeling maken voordat zij een sigaret kunnen opsteken. De instellingen liggen vlakbij elkaar waardoor bij een straatverbod een grote rookvrije zone zou ontstaan.

‘Bizar’

Fleur Agema van de PVV reageert verbijsterd op het plan. “Dit is bizar, een rookverbod in de buitenlucht”, reageert Agema tegenover AD. “Maar de antirooklobby zal zijn zin wel weer krijgen met het slappe college in Rotterdam.”

LEES OOK: Irritatie bij VVD en CDA over rookverbod terrassen: ‘Echt een stap te ver’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Deze week in WNL In de Kantine: volop aandacht voor Oekraïne en het Maritiem Museum Rotterdam

In WNL In de Kantine volop aandacht voor de oorlog in Oekraïne, die twee jaar bezig is. Fidan Ekiz en Wieger Hemmer ontvangen zaterdag de volgende gasten aan de stamtafel: 

  • De zus van de Oekraïense Kataryna Azarian vecht aan het front in Oekraïne;
  • VVD-fractievoorzitter Europees Parlement Malik Azmani vertelt over de steun aan Oekraïne;
  • Politiek fotograaf Martijn Beekman liep jarenlang rond op het Binnenhof;
  • Dit jaar bestaat het Maritiem Museum Rotterdam 150 jaar. Marja Tiemens-Idzinga schreef geschiedenis als eerste vrouwelijke student aan de Hogere Zeevaartschool.
  • Chef politiek van NRC Pim van den Doolen praat ons bij over de formatie
Luister zaterdag vanaf 17.00 uur

Stand van Nederland: Generatie Next

Doe je als single boodschappen, dan ben je sowieso tien procent duurder uit. En dan ben je er nog niet. Hoe houd je je als single financieel staande in deze maatschappij? Nejifi Ramirez zoekt het uit.

Zaterdag 22.00 uur
Staan jonge criminelen straks niet meer in Top600? ‘Naam is misleidend’

Het bekende Amsterdamse Top600-beleid – dat zich richt op de 600 meest criminele jongeren van de stad – is volgens D66 Amsterdam aan naamsverandering toe….

Lees meer

Informateur Putters: samenwerking vereist ‘gemeenschappelijke basis’

Welke partijen ook samen gaan regeren, zij zullen dat vanuit een “gemeenschappelijke basis” moeten gaan doen. Dat schrijft informateur Kim Putters in een brief aan…

Lees meer

EU-kopstukken beloven Oekraïne te steunen in derde oorlogsjaar

Oekraïne kan ook twee jaar na de Russische invasie rekenen op de “onwankelbare” steun van de Europese Unie, verzekeren de voorzitters van de belangrijkste Europese…

Lees meer

Dit weekend geen friet op tafel? Frietmaker Aviko kan door stakingen niet aan vraag voldoen

Aardappelverwerker Aviko kan dit weekend niet aan alle vraag naar verse friet voldoen, omdat medewerkers het werk in meerdere fabrieken hebben neergelegd. “De klanten die…

Lees meer

Meer dan 200 schadeclaims na storm Louis, zeggen verzekeraars

Meer dan tweehonderd mensen hebben een schadeclaim ingediend nadat storm Louis donderdag over Nederland raasde. Dat laten verzekeraars Interpolis, Univé en Nationale Nederlanden (NN) vrijdag…

Lees meer

Commandant der strijdkrachten: proberen nog in 2024 F-16’s naar Oekraïne te brengen

Nederland probeert nog in 2024 F-16’s direct te leveren aan Oekraïne. Dat zegt de Nederlandse Commandant der Strijdkrachten Onno Eichelsheim in het radioprogramma Sven op…

Lees meer