Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Strafrechtadvocaat: ‘Geef slachtoffers van stalking pepperspray of taser’

Redactie

Stalken is iets wat vaak gebeurt, constateert strafrechtadvocaat Willem Jan Ausma. "Het is sinds een aantal jaar strafbaar, maar moeilijk te handhaven", vertelt de advocaat in WNL Opiniemakers op NPO Radio 1.

De 24-jarige studente Laura Korsman werd woensdag om het leven gebracht in Utrecht. Ex-vriend Sam G. wordt verdacht van de moord. G. stalkte haar, wat hem een contact- en locatieverbod opleverde.

LEES OOK: Buurman van dode studente: ‘Ex-vriend heeft haar omgebracht, hij bleef haar lastigvallen’

"Bij stalkers zit er een probleem tussen de oren. Ik omschrijf het wel eens als een extreme verliefdheid. Ze staan volledig in een andere dan de werkelijke wereld. Ze zijn niet te stoppen, tenzij de knop omgaat. Maar dat is heel lastig. Het enige wat helpt is behandeling."

Niet afhankelijk van de politie

"Of het een oplossing is weet ik niet, maar in dit soort gevallen zou ik willen zeggen dat slachtoffers behalve een alarmknop -onder strenge voorwaarden- ook pepperspray of een taser zouden mogen hebben. Zo kun je kunt ingrijpen en ben je niet afhankelijk van de aanrijdsnelheid van de politie."

VVD-Europarlementariër Hans van Baalen, tevens te gast in de studio, is geen voorstander van wapens. "Je ziet in Amerika waar dat toe leidt. Je moet er goed over nadenken, want je moet het wel kunnen handelen."

"Het is vreselijk, maar je moet je steeds afvragen of er genoeg aanwijzingen waren dat het ernstig was. Ook de politie heeft niet de capaciteit om iedereen te beveiligen, dat is geen doen. Als iemand zich zo gedraagt, dan lijkt me dwangopname heel reëel," reageert Van Baalen.

Preventies vastzetten

Elsevier-journalist Syp Wynia is meer voorstander van preventief vastzetten van mensen die een potentieel gevaar vormen. "Als het een zeer incidentele aangelegenheid is moet je er geen wettelijke kastelen op bouwen."

"Maar als het tamelijk vaak voorkomt moet je bereid zijn om de samenleving tegen dergelijke figuren te beveiligen, daarvoor hebben we de politie en de overheid."

"En als de overheid zijn taak met de huidige middelen niet nakomt, te weten het beveiligen van burgers tegen andere burgers, moeten we overgaan op een ander chapiter. Ik verwacht minder van de pepperspray dan van het gewoon 'opbergen' als iemand een rondlopend wapen is", zegt Wynia.

"Het probleem met opsluiten is dat je pakweg 33 procent van de bevolking moet opsluiten, want heel veel mensen hebben problemen", reageert Ausma. "We kunnen niet iedereen opsluiten, daar hebben we ook niet eens plek voor", aldus de strafrechtadvocaat.

LEES OOK: Verdachte moord op Utrechtse studente zelf slachtoffer van gewelddadige ontvoering


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau