main-logo
12 juli 2018 — 10:45

Buitenlandse chauffeurs vaak betrokken bij ongelukken op Nederlandse snelweg

Buitenlandse vrachtwagenchauffeurs blijken vaak brokkenpiloten te zijn. In 40 procent van de ongelukken en pechgevallen met vrachtauto’s zit er een buitenlandse chauffeur achter het stuur. Dat blijkt uit cijfers van Stichting Incident Management Vrachtauto’s (Stimva).

Stimva registreert alle incidenten met vrachtverkeer op de rijkswegen. De grootste brokkenpiloten zijn de Poolse chauffeurs, zo blijkt uit de cijfers. In maar liefst 9 procent van de gevallen zat er een Pool achter het stuur. Ook de Duitsers (5 procent) en Roemenen (5 procent) zijn relatief vaak betrokken bij ongelukken en pechgevallen.

Volgens het AD constateert Transport en Logistiek Nederland (TLN) een ‘oververtegenwoordiging’ van buitenlandse chauffeurs bij ongelukken en pechgevallen. “Wij weten niet wat de oorzaak is en willen dat graag onderzocht hebben”, zegt Quinten Visser van TLN tegen de krant.

Stijging incidenten

In 2017 is het aantal meldingen van een incident met een vrachtwagen sterk gestegen. In driekwart van de gevallen ging het om een pechgeval, het overige kwart betrof een ongeluk, zo meldt het ANP.

Uit de cijfers van Stimva blijkt verder dat files vrijwel altijd worden veroorzaakt door ‘dagelijkse drukte’ en niet, zoals vaak wordt gedacht, door ongevallen met vrachtwagens. Die zijn maar in 0,4 procent van de gevallen de oorzaak van een verkeersopstopping, terwijl ongelukken met personenauto’s en motoren 5,5 procent van de files veroorzaken.

Door: Tom Janssen

Word ook lid van WNL en houd de NPO in evenwicht! Klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Terugkijken: Stand van Nederland

In Nederland is steeds meer vraag naar halalproducten. In 2015 werd er bijvoorbeeld nog voor 2,9 miljoen aan halalvlees omgezet, dit jaar is dat al 6,7 miljoen. Ook trendy kleding, voor met name moslimvrouwen, wordt steeds meer verkocht. Stand van Nederland over de waarde van de halalindustrie.

OM eist ook in hoger beroep tien jaar cel voor internetafperser Aydin C.

Het Openbaar Ministerie heeft ook in hoger beroep de maximale celstraf van bijna elf jaar geëist tegen afperser Aydin C. Hij heeft zeker 34 jonge…

Lees meer

May ziet kabinet leeglopen om onvrede met brexitakkoord

De Britse premier Theresa May is donderdag geconfronteerd met een leegloop in haar kabinet in verband met het brexitakkoord met de EU. Vooral het onverwachte…

Lees meer

Asuman Eroglu heeft kledingwinkel voor moslima’s: ‘Je wil een hoofddoek dragen, maar er toch modieus uitzien’

Asuman Eroglu verruilde haar baan als economie-docente op een middelbare school voor haar eigen winkel in modest fashion, een populaire kledingstijl voor moslima’s. Het idee…

Lees meer