main-logo
12 juli 2018 — 14:11

André Rieu blijft ‘nazi-lied’ spelen tijdens optredens: ‘Pijnlijk voor oud-gevangenen concentratiekampen’

André Rieu krijgt veel kritiek nadat hij volgens verschillende media voorstelde om het Duitse strijdlied Alte Kameraden voor elke gemeenteraadsvergadering af te spelen. Het nummer werd in concentratiekamp Neuengamme gespeeld als er gevangenen werden opgehangen.

Ondanks de ophef blijft de muzikant het nummer met zijn orkest spelen, zo vertelde zijn manager Pierre Rieu vandaag in het NOS Radio 1 Journaal.

André Rieu deed het voorstel op het jaarcongres van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). Het afspelen van het nummer zou de saamhorigheid bevorderen. “Ik zou iedere vergadering beginnen met…” zei Rieu, om vervolgens een nummer te neuriën. Volgens het AD en De Telegraaf zou hij het nummer Alte Kameraden bedoelen.

‘Gaat over kameraadschap’

Manager Pierre Rieu zegt nu dat de violist een ander nummer bedoelde, namelijk Wien bleibt Wien. Toch speelt Rieu met zijn orkest regelmatig het nummer Alte Kameraden. “De mars is ver voor de oorlog geschreven, in 1889. Het was een lied over kameraadschap in het leger,” aldus de manager. “Wij spelen het nu al 30 jaar lang, dat gaan we echt niet meer aanpassen.”

Volgens Martine Letterie van de stichting Vriendenkring Neuengamme lijkt het lied onschuldig, maar was dit hét marslied dat in concentratiekamp Neuengamme. “Het is voor oud-gevangenen heel pijnlijk om dit lied dan ook weer te horen. Het is ongepast om het nu nog te spelen”, liet zij weten aan de NOS.

Door: Tom Janssen

Word ook lid van WNL en houd de NPO in evenwicht! Klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Terugkijken: Stand van Nederland

In Nederland is steeds meer vraag naar halalproducten. In 2015 werd er bijvoorbeeld nog voor 2,9 miljoen aan halalvlees omgezet, dit jaar is dat al 6,7 miljoen. Ook trendy kleding, voor met name moslimvrouwen, wordt steeds meer verkocht. Stand van Nederland over de waarde van de halalindustrie.

OM eist ook in hoger beroep tien jaar cel voor internetafperser Aydin C.

Het Openbaar Ministerie heeft ook in hoger beroep de maximale celstraf van bijna elf jaar geëist tegen afperser Aydin C. Hij heeft zeker 34 jonge…

Lees meer

May ziet kabinet leeglopen om onvrede met brexitakkoord

De Britse premier Theresa May is donderdag geconfronteerd met een leegloop in haar kabinet in verband met het brexitakkoord met de EU. Vooral het onverwachte…

Lees meer

Asuman Eroglu heeft kledingwinkel voor moslima’s: ‘Je wil een hoofddoek dragen, maar er toch modieus uitzien’

Asuman Eroglu verruilde haar baan als economie-docente op een middelbare school voor haar eigen winkel in modest fashion, een populaire kledingstijl voor moslima’s. Het idee…

Lees meer