main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
11 juli 2018 — 14:59

‘Opgepakte Iraanse diplomaat plande aanslag’

Een in Duitsland opgepakt Iraanse diplomaat wordt ervan verdacht het brein te zijn achter een verijdelde aanslag, meldt ANP. Assadollah A., een medewerker van de ambassade in Wenen, verstrekte vervolgens de Duitse justitie 500 gram springstof aan een echtpaar in België.

Aanslag zou gepleegd worden op conferentie

De Belgische autoriteiten arresteerden het echtpaar eind vorige maand in de Brusselse gemeente Sint-Pieters-Woluwe. De politie vond de springstof TATP en een ontstekingsmechanisme in de auto van het duo, twee Belgen van Iraanse afkomst. Ze zouden van plan zijn geweest een aanslag te plegen tijdens een conferentie van een Iraanse oppositiepartij met 25.000 deelnemers.

De Duitse politie pakte later diplomaat A. op in Beieren. Hij beschikt weliswaar over een diplomatieke status, maar die beschermt hem alleen in Oostenrijk tegen strafvervolging. De Duitse justitie maakte woensdag bekend dat A. het aangehouden echtpaar zou hebben aangestuurd en van explosieven voorzag.

De 46-jarige diplomaat zou bovendien hebben gewerkt voor het Iraanse ministerie van Inlichtingen, dat Iraanse oppositiegroepen bestrijdt in binnen- en buitenland. België had een aanhoudingsbevel uitgevaardigd tegen de man, die nu in Duitsland wordt verdacht van spionage en het aanzetten tot moord.

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Is er een toekomst voor het Nationaal Groeifonds?

Het Nationaal Groeifonds, dat duurzame en technologische innovatie moest stimuleren, wordt voorlopig op pauze gezet. Bedrijven zijn bezorgd. Is dit het definitieve einde? Presentator Martijn de Greve bepreekt het met de volgende gasten:

  • MKB-voorman Jacco Vonhof;
  • Bestuursvoorzitter bij TNO Tjark Tjin-a-Tsoi;
  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

De wereld van cocaïnewasserijen: 'Deze spijkerbroek staat stijf van de coke'

Hoe werkt een cokewasserij? Hoeveel van die drugsfabriekjes zijn er in ons land en welk gevaar loopt de directe omgeving?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met misdaadjournalist van het AD Chiel Timmermans en Jorrit van den Berg, deskundige ‘verdovende middelen’ van het Nederlands Forensisch Instituut. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom duikt in de cijfers en mag met Jorrit mee naar het NFI om te zien hoe zij onderzoek doen naar het uitwassen van coke.

Luister de podcast hier!

Baudet betuigt spijt voor incident Klaver maar kwam niet opdagen

FVD-leider Thierry Baudet heeft in een telefoongesprek met Kamervoorzitter Martin Bosma spijt betuigd voor wat hij woensdag na een debat heeft gezegd tegen Jesse Klaver…

Lees meer

Rutte vraagt Xi druk te zetten op Rusland

China moet druk zetten op Rusland om zo de oorlog in Oekraïne “in de goede richting te duwen”. Dat heeft demissionair premier Mark Rutte aan…

Lees meer

RIVM en TNO vragen om beleid tegen groeiende werkstress

Gezondheidsinstituut RIVM en organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek TNO adviseren het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aanvullend beleid te bedenken tegen de toenemende druk op…

Lees meer

Bewoners aan provincie: voorkom een McDonald’s naast de Veluwe

Bewoners van Rheden in Gelderland willen dat de provincie helpt de komst van een McDonald’s aan de rand van het dorp, pal naast het Nationaal…

Lees meer

Adema verwacht geen versoepeling mestregels uit Brussel

Demissionair landbouwminister Piet Adema verwacht niet dat Brussel de aankomende verlaging van mestplafonds in Nederland nog enigszins gaat versoepelen. Het is daarom aan de Nederlandse…

Lees meer

OM gaat niet in cassatie tegen vrijspraak doodslag Carlo Heuvelman

Het Openbaar Ministerie gaat niet in cassatie tegen de uitspraak van het hof in de Mallorcazaak. Het hof in Leeuwarden sprak 14 maart hoofdverdachte Sanil….

Lees meer

Voorzitter NPD: betrek uitvoeringsorganisaties bij formatie voor uitvoerbaar regeerakkoord

Nathalie van Berkel, voorzitter van het Netwerk van Publieke Dienstverleners (NPD), wil dat de formerende partijen uitvoeringsorganisaties betrekken bij de formatie. “Het zou zaken enorm veel makkelijker maken”,…

Lees meer

Terugverdientijd zonnepanelen vele jaren langer dan voorspeld

Met zonnepanelen op je dak kon je een hoop besparen, maar deze tijd is voorbij. Particulieren die een nieuw contract afsluiten (of hun huidige contract…

Lees meer