main-logo NPO Start
Word lid
Saxion in Enschede.
7 juli 2018 — 17:02

‘Hogeschool blokkeert artikel over genocide vanwege dreiging uit Turkse gemeenschap en DENK’

De Enschedese Saxion Hogeschool zou een artikel hebben geblokkeerd dat ging over de Aramese Genocide ten tijde van het Ottomaanse Rijk.

De Aramese Genocide is de benaming voor de volkerenmoord op de Assyrische christenen ten tijde van de Eerste Wereldoorlog. De genocide vond plaats in dezelfde tijd als de Armeense en kwam eveneens uit de koker van de Ottomaanse regering (gevormd door de Jonge Turken), maar is minder bekend.

Put gevuld met lijken

Studente Shayno Numansen ging op zoek naar de geschiedenis van haar familie (haar vader is Chaldeeër, haar moeder Aramees) en kwam daarbij terecht in het zuidoosten van Turkije, weet de Telegraaf.

“Mijn overgrootvader werd gespaard vanwege zijn blauwe ogen, maar meegenomen als slaaf. Ook zijn zus overleefde, maar aan moederskant waren zij de enigen. Een overgroottante van mijn vader zag dat de familie werd uitgemoord en sprong wanhopig in een diepe put, die bleek gevuld met lijken. Zo overleefde ze.”

Numansen gaf een interview over haar documentaire aan de krant van de hogeschool, maar de publicatie daarvan werd op het laatste moment ineens in getrokken.

Ze zegt tegen de Telegraaf dat Saxion het artikel over documentaire niet extern wilde publiceren vanwege ‘dreiging uit de Turkse gemeenschap in Twente en de partij DENK’.

Niet bang

De docenten van haar eigen media-opleiding steunen Numansen wel, en daarom mag ze aan de slag met een vervolgdocumentaire. Numansen: “Het gaat vooral om het bestuur van Saxion.”

“Ik vind het heel kwalijk dat ik kennelijk mijn verhaal zelfs in Nederland, een vrij land, niet echt kan vertellen”, aldus Numansen.

Numansen zelf is helemaal niet bang voor negatieve reacties uit de Turkse gemeenschap. “Er zijn wel mensen die fel kunnen reageren, maar er zijn ook mensen die wel fatsoenlijk in gesprek willen gaan.”

Door: Tim Berbers

Laat vrolijk rechts niet verloren gaan! Word Superlid van WNL: klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Podcast van onderzoeksprogramma Stand van Nederland

In zes afleveringen van Stand van Nederland maakt Leon Mastik de rekening op van de zorgkosten in onze laatste levensjaren. De medische wetenschap ontwikkelt zich in rap tempo. We kunnen steeds meer en worden mede daardoor ouder. Ondertussen lopen de zorgkosten op. Hoe duur mag de laatste fase van ons leven zijn? En hoe houden we de zorgkosten behapbaar? De eerste podcast is nu te beluisteren.

Vannacht in 't Wordt Nu Laat

Kees & Co was eind jaren ’90 een daverend succes, en ook de 2.0-versie van de Nederlandse sitcomklassieker slaat aan: 1,5 miljoen mensen zagen Simone Kleinsma, Chantal Janzen en Tibor Lukács in de serie als Kees, Coosje en Rudie. Acteur Tibor Lukács schuift van 00.00 uur aan bij Toine van Peperstraten bij ’t Wordt Nu Laat.

Vannacht om 00.00 uur
Vijf gewonden door frontale botsing met brandweervoertuig in Baarn

Een brandweervoertuig botste dinsdagmiddag in Baarn frontaal op een personenauto. Bij dit ongeluk raakten vijf personen gewond. De brandweer was onderweg naar een melding van…

Lees meer

Man (48) opgepakt wegens vernieling monument Nicky Verstappen

Een 48-jarige man uit Heerlen is door de politie opgepakt voor de vernieling van de gedenksteen voor Nicky Verstappen, die in 1998 vermoord werd aangetroffen…

Lees meer

Thierry Baudet vindt taakstraf bedreigster ‘passend’

Thierry Baudet noemt de taakstraf die bedreigster Mila van den B. kreeg opgelegd ‘passend’. De 21-jarige student is wegens de bedreiging van de voorman van…

Lees meer

Veroordelingen Passageproces blijven ook in hoger beroep staan

De veroordelingen in het Passageproces blijven ook in hoger beroep staan. Dat heeft de Hoge Raad bepaald. De vier verdachten die levenslang kregen, komen niet…

Lees meer

Drie Amsterdammers opgepakt voor handgranaat bij supportershome ADO Den Haag

Drie mannen uit Amsterdam zijn dinsdag aangehouden omdat ze verdacht worden van betrokkenheid bij het ophangen van een handgranaat bij het supportershome van ADO Den…

Lees meer

IS eist aanslagen met 310 doden in Sri Lanka op

Islamitische Staat heeft de aanslagen in Sri Lanka op Eerste Paasdag opgeëist. Bij de acht explosies in verschillende steden kwamen 310 mensen om, onder wie…

Lees meer

100 uur taakstraf voor Nijmeegse vrouw (21) die Thierry Baudet met de dood bedreigde

De Nijmeegse Mila van den B. is door de rechtbank van Amsterdam veroordeeld tot een werkstraf van 100 uur wegens de bedreiging van Thierry Baudet,…

Lees meer