main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
20 juni 2018 — 15:54

Denk klaagt bij Ombudsman over Omroep WNL

De politieke partij Denk heeft bij de Ombudsman van de NPO geklaagd over berichtgeving in het Omroep WNL-programma Goedemorgen Nederland en op de website van Omroep WNL.

Volgens Denk is er meerdere malen onterecht geen wederhoor gevraagd bij de partij. De Ombudsman oordeelt echter anders. “Bij een verslag van feitelijke aard – wat diverse van de aangedragen artikelen zijn – is het halen van wederhoor geen verplichting. Ook wanneer sprake is van een opinie, recensie of column is wederhoor niet verplicht. De eis tot het halen van wederhoor is dus volgens de journalistieke standaarden die de ombudsman hanteert niet terecht.”

De Ombudsman geeft Denk wel gelijk over het artikel ‘Denk-Kamerlid Öztürk kamer uitgezet wegens verstoring na debat Armeense genocide’. Özturk werd namelijk niet de Kamer uitgezet, maar aangespoord deze te verlaten, concludeert de Ombudsman.

Studiogasten WNL

In de klacht aan WNL geeft DENK een aantal voorbeelden van uitspraken van studiogasten in Goedemorgen Nederland waar volgens de partij correctie dan wel kritische bevraging op zijn plaats geweest zou zijn.

Volgens de Ombudsman zijn er echter een paar type studiogasten. “Een studiogast kan onderwerp van het nieuws zijn”, “een studiogast kan ook deskundig zijn en uit hoofde van haar (lees ook: zijn) functie om haar informatie over of duiding van een bepaald dossier gevraagd worden” of “een studiogast kan een opiniërende rol hebben”.

Transparant zijn

De Ombudsman over Goedemorgen Nederland: “In dit programma hebben deskundigen en duiders ook een duidelijk liberaal-conservatieve inslag. Hierop rust geen verbod. Wel mag van een duider (en zeker een deskundige) worden verwacht dat deze zich op feiten baseert. Verder is duiden interpreteren, en daar zal vaak een achterliggende overtuiging een rol spelen en als zodanig herkenbaar zijn. Het is zaak als omroep of programma transparant te zijn welke signatuur dat is. En dat is bij WNL het geval.”

“Samenvattend stelt de ombudsman dat er bij de in de klacht beschreven zaken een aantal malen geoorloofd sprake is van het voluit gebruiken van de aan een opiniërende gast principieel toegestane ruimte.”

“Daarnaast is voor de feitelijke berichtgeving het halen van wederhoor niet noodzakelijk. Wel is in een artikel (en de kop ervan) sprake geweest van een feitelijke onjuistheid, en is kritischer bevraging – ook van opiniërende gasten – opportuun. Daarbinnen mag en moet de signatuur van een omroep of programma ten volle geëtaleerd en benadrukt worden, in dit geval een liberaal-conservatieve. Want voor het tonen van de veelheid aan stromingen is een pluriforme publieke omroep bedoeld. Uiteraard dienen fouten gecorrigeerd te worden, maar de ruimte voor de (scherpe) opinie dient te allen tijde te worden beschermd.”

Lees hier het volledige artikel van de Ombudsman.

Boycot

Denk besloot eerder om Omroep WNL te boycotten, wegens het uitnodigen van rechtsgeleerde Afshin Ellian. Dat was op  16 maart 2017. Iedereen keer als Ellian zou aanschuiven om de partij “te bashen” hoefde de redactie Tunahan Kuzu “zes maanden niet te bellen of te sms’en”. Ellian noemde de partij destijds “een achterlijke Midden-Oosten-partij”.

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Het Misdaadbureau: Hoe los je een moord op? ‘Ik denk dat de pizzabezorger het heeft gedaan!’

In deze speciale aflevering van Het Misdaadbureau kruipen bezoekers van Rijksmuseum Boerhaave in Leiden in de huid van een forensisch onderzoeker. 

Presentator Maaike Timmerman en onderzoeksjournalisten Noa van Oostrom en Rick Pietersz zitten met hun neus bovenop een crime scene om een fictief moordmysterie op te lossen. Zij krijgen hulp van doorgewinterde experts van het Nederlands Forensisch Instituut: DNA-deskundige Lex Meulenbroek en forensisch patholoog Bart Latten.

Luister nu naar de podcast!

Hoe staat het met de woonplannen van Hugo de Jonge?

Het was aan minister Hugo de Jonge de schone taak de afgelopen jaren om de huizenmarkt weer ademruimte te geven en een kleine miljoen woningen bij te bouwen.

Nu de formatie in volle gang is en het belangrijkste wetsvoorstel van De Jonge door de Tweede Kamer op de proef worden gesteld, nadert zijn woonbeleid de apotheose. Hoe ziet de erfenis van de bewindsman eruit en wat blijft er straks van over?

Die vraag stelt presentator Martijn de Greve aan:

  • Maarten Feilzer: van huis uit scheikundige, maar in het dagelijks leven directeur van vastgoedreus Zadelhoff Development;
  • Lana Gerssen: makelaar te Geldermalsen en voorzitter van de vakgroep Wonen van de Nederlandse Vereniging voor Makelaars;
  • Habtamu de Hoop: Tweede Kamerlid van GroenLinks-PvdA.

Luister de podcast via je favoriete podcast app!

Ook bussen, trams en metro’s in grote steden drie minuten stilgezet

Stadsvervoerders RET (Rotterdam), GVB (Amsterdam) en HTM (Den Haag) zetten zaterdag ook voertuigen drie minuten stil naar aanleiding van de mishandeling van treinpersoneel afgelopen weekend,…

Lees meer

Rusland welkom op Franse herdenking D-day, Poetin niet

Rusland mag deelnemen aan de Franse herdenking van D-day in juni. De organisatoren van de plechtigheid benadrukken dat president Vladimir Poetin “gegeven de omstandigheden” zelf…

Lees meer

Jaarlijks sterven tientallen Nederlanders door ongeluk met scootmobiel of Canta: ‘Strengere regelgeving nodig’

De regels rond scootmobielen en andere voertuigen voor mensen met een lichamelijke beperking moeten strenger, vindt het kabinet. Demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat)…

Lees meer

BBB-lijsttrekker Smit: Landbouwminister Adema heeft een dubbele agenda

BBB-lijsttrekker in Europa, Sander Smit, wil dat Nederland zijn uitzonderingspositie behoudt als het gaat om mest. Dat zegt hij in het WNL-radioprogramma Sven op 1….

Lees meer

Tanken in Duitsland of België wordt alleen maar voordeliger: ‘Ook voor mensen die zeventig kilometer van de grens wonen’

Tanken over de grens wordt voor meer en meer Nederlanders een stuk voordeliger als de benzineprijs volgend jaar in één klap met 23 cent per…

Lees meer

Volt wil wirwar aan Europese regels voor ondernemers aanpakken: ‘Anders verliezen wij banen’

Ondernemers hebben last van de wirwar aan Europese regels. Daar wil Volt-leider Laurens Dassen snel verandering in brengen. “Straks verliezen wij banen en kunnen wij…

Lees meer

Het werk van een forensisch patholoog: ‘Overleden jonge mensen en vermoorde baby’s’

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) bestaat 25 jaar. Waar DNA-onderzoek vrij nieuw is en ontwikkeling na ontwikkeling doormaakt, bestaat een ander vakgebied al eeuwen: forensische…

Lees meer