main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
20 juni 2018 — 15:54

Denk klaagt bij Ombudsman over Omroep WNL

De politieke partij Denk heeft bij de Ombudsman van de NPO geklaagd over berichtgeving in het Omroep WNL-programma Goedemorgen Nederland en op de website van Omroep WNL.

Volgens Denk is er meerdere malen onterecht geen wederhoor gevraagd bij de partij. De Ombudsman oordeelt echter anders. “Bij een verslag van feitelijke aard – wat diverse van de aangedragen artikelen zijn – is het halen van wederhoor geen verplichting. Ook wanneer sprake is van een opinie, recensie of column is wederhoor niet verplicht. De eis tot het halen van wederhoor is dus volgens de journalistieke standaarden die de ombudsman hanteert niet terecht.”

De Ombudsman geeft Denk wel gelijk over het artikel ‘Denk-Kamerlid Öztürk kamer uitgezet wegens verstoring na debat Armeense genocide’. Özturk werd namelijk niet de Kamer uitgezet, maar aangespoord deze te verlaten, concludeert de Ombudsman.

Studiogasten WNL

In de klacht aan WNL geeft DENK een aantal voorbeelden van uitspraken van studiogasten in Goedemorgen Nederland waar volgens de partij correctie dan wel kritische bevraging op zijn plaats geweest zou zijn.

Volgens de Ombudsman zijn er echter een paar type studiogasten. “Een studiogast kan onderwerp van het nieuws zijn”, “een studiogast kan ook deskundig zijn en uit hoofde van haar (lees ook: zijn) functie om haar informatie over of duiding van een bepaald dossier gevraagd worden” of “een studiogast kan een opiniërende rol hebben”.

Transparant zijn

De Ombudsman over Goedemorgen Nederland: “In dit programma hebben deskundigen en duiders ook een duidelijk liberaal-conservatieve inslag. Hierop rust geen verbod. Wel mag van een duider (en zeker een deskundige) worden verwacht dat deze zich op feiten baseert. Verder is duiden interpreteren, en daar zal vaak een achterliggende overtuiging een rol spelen en als zodanig herkenbaar zijn. Het is zaak als omroep of programma transparant te zijn welke signatuur dat is. En dat is bij WNL het geval.”

“Samenvattend stelt de ombudsman dat er bij de in de klacht beschreven zaken een aantal malen geoorloofd sprake is van het voluit gebruiken van de aan een opiniërende gast principieel toegestane ruimte.”

“Daarnaast is voor de feitelijke berichtgeving het halen van wederhoor niet noodzakelijk. Wel is in een artikel (en de kop ervan) sprake geweest van een feitelijke onjuistheid, en is kritischer bevraging – ook van opiniërende gasten – opportuun. Daarbinnen mag en moet de signatuur van een omroep of programma ten volle geëtaleerd en benadrukt worden, in dit geval een liberaal-conservatieve. Want voor het tonen van de veelheid aan stromingen is een pluriforme publieke omroep bedoeld. Uiteraard dienen fouten gecorrigeerd te worden, maar de ruimte voor de (scherpe) opinie dient te allen tijde te worden beschermd.”

Lees hier het volledige artikel van de Ombudsman.

Boycot

Denk besloot eerder om Omroep WNL te boycotten, wegens het uitnodigen van rechtsgeleerde Afshin Ellian. Dat was op  16 maart 2017. Iedereen keer als Ellian zou aanschuiven om de partij “te bashen” hoefde de redactie Tunahan Kuzu “zes maanden niet te bellen of te sms’en”. Ellian noemde de partij destijds “een achterlijke Midden-Oosten-partij”.

Door: Thijs Kroezen

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Het Misdaadbureau

Wie snel wat kilo’s kwijt wil of spiermassa wil kweken, kan terecht op de zwarte markt waar een levendige handel bestaat in illegale, gevaarlijke afslankpillen en anabolen. Een zeer lucratieve business voor criminelen. Lopen dealers vaak tegen de lamp? En welk risico nemen de gebruikers? Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met:

  • Martin Kooijman van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit
  • Hoogleraar Sport en Techt Marjan Olfers
  • Onderzoeksjournalist van WNL Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en probeert zelf illegale afslankthee te kopen.

Luister nu naar de podcast!

Elke vrijdag tussen 19.00 en 20.00 uur

WNL Haagse Lobby Podcast

Wordt 2023 het jaar van de stakingen? Verschillende beroepsgroepen legden hun werk dit jaar al neer en lang niet alle cao-onderhandelingen komen tot een goed einde. Moeten we vrezen voor Franse toestanden of is de temperatuur in de Polder nog te bekoelen? Martijn de Greve bespreekt het met:

  • Directeur van werkgeversvereniging AWVN Raymond Puts
  • Vicevoorzitter van de FNV Zakaria Boufangacha
  • Hoogleraar arbeidsrecht Evert Verhulp

Te beluisteren via je favoriete podcast-app.

Kabinet onderzoekt ‘Vliegende Brigade’ voor opruimen drugsafval

Minister Dilan Yesilgöz (Justitie en Veiligheid) onderzoekt of het mogelijk is een speciale ‘vliegende brigade’ op te richten om boeren en tuinders te helpen bij…

Lees meer

Advocaat: De Mos is totaal niet rijk geworden, dus geen corruptie

De Haagse oud-wethouder Richard de Mos is totaal niet rijk geworden van de contacten met bevriende ondernemers, en dat bewijst dat er geen sprake is…

Lees meer

Hof geeft Volt gelijk: partij mocht Gündoğan uit fractie zetten

Het gerechtshof in Amsterdam geeft Volt in hoger beroep gelijk: de partij mocht Nilüfer Gündoğan wel degelijk uit de Tweede Kamerfractie zetten. Partijleider Laurens Dassen…

Lees meer

OM verdenkt tieners van doodslag in vereniging Haagse snackbarbaas

Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt de tieners die eerder zijn opgepakt voor het doodsteken van een Haagse snackbareigenaar van doodslag in vereniging en openlijke geweldpleging….

Lees meer

Rode Kruis en Islamitische Stichting Nederland ontvangen ruim 3 miljoen euro aan donaties voor slachtoffers aardbevingen

Op Giro 7244 is in iets meer dan 24 uur meer dan 2 miljoen euro gedoneerd voor de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en…

Lees meer

EU-experts: Russische nepnieuwscampagne lijkt op aanloop invasie

Rusland heeft, net als in de aanloop naar eerdere grote offensieven, de verspreiding van misleidende informatie over Oekraïne opgevoerd. Die waarneming van EU-deskundigen baart zorgen,…

Lees meer

Erdogan kondigt noodtoestand af, dodental Turkije en Syrië boven de 5000

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft een noodtoestand van drie maanden afgekondigd voor de tien provincies die zijn getroffen door de aardbevingen van maandag….

Lees meer

ACM doet onderzoek bij Vattenfall, Eneco en Essent naar administratie prijsplafond

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft dinsdag onderzoek gedaan bij energieleveranciers Vattenfall, Eneco en Essent. Tijdens de bezoeken aan de bedrijven wil de toezichthouder…

Lees meer

Renske Leijten: nieuwe toeslagenbelofte regering heel ernstig

De belofte van staatssecretaris Aukje de Vries (VVD) dat voor 90 procent van de slachtoffers van het toeslagenschandaal beoordeeld moet zijn of zij recht hebben…

Lees meer