main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Op Zaterdag - 16 juni 2018 — 17:52

Politie blij met aparte juridische status voor verdachte agenten: ‘Soms is er de plicht om geweld toe te passen’

Agenten die ervan worden verdacht ten onterecht geweld te hebben gebruikt, krijgen binnenkort mogelijk een aparte juridische status. Dat staat in een een wetsvoorstel dat na de zomer wordt besproken in de Tweede Kamer. De politie is blij met de ‘blauwe kamer’, een speciale rechtbank met rechters die gespecialiseerd zijn in politiezaken.

“De wetswijziging die op stapel staat doet recht aan de bijzondere positie van politiemensen innemen”, zegt vicevoorzitter van politievakbond ACP Erwin Koenen in WNL op Zaterdag op NPO Radio 1.

‘Niet altijd de keuze’

“Politiemensen hebben niet altijd de keuze. Ze hebben het recht om geweld toe te passen, maar in bepaalde situaties zelfs de plicht om geweld toe te passen. Het is raar dat ze in een situatie komen dat ze als verdachte behandeld worden, terwijl ze gewoon hun werk hebben gedaan”, aldus Koenen.

Op de site van de politie staat een verhaal van een agent die iemand dodelijk heeft verwond. “Die zaak is bekeken en vervolgens bleek dat er conform de geweldsinstructie is gehandeld”, zegt Koenen. “Hij is ontslagen van rechtsvervolging, maar er stond nog steeds in de justitieregisters achter zijn naam dat hij verdachte is geweest van een levensdelict.”

‘In het belang van onze samenleving’

Dat betekent dat de agent geen verklaring omtrent gedrag krijgt en bijvoorbeeld de Verenigde Staten niet inkomt. “Dat soort effecten mogen zich niet voordoen”, stelt Koenen. “Politiemensen mogen niet de dupe worden van het gewoon doen van hun werk. Dat is erg zuur voor mensen die hun werk doen in het belang van onze samenleving.”

Verschillende advocaten hebben niet enthousiast gereageerd op het wetsvoorstel. Zij vrezen voor ‘een rechtsstaat binnen een rechtsstaat’. “Ik snap dat advocaten dit soort dingen roepen”, reageert Koenen. “Maar we leven in een rechtsstaat. Ook in het nieuwe stelsel zullen politiemensen nog steeds getoetst worden door onafhankelijke rechters. Het zijn rechters die gespecialiseerd zijn in politiezaken, net als dat we een fiscale kamer en een militaire kamer hebben”.

‘Zekerheid is ook voor politiemensen van belang’

Het kabinetsplan wordt na de zomer in de Tweede Kamer besproken. “Ik hoop dat politieke partijen zich realiseren dat dit heel wenselijk is in een samenleving waar geweldtoepassing helaas noodzakelijk is. Dan moeten politiemensen weten waar ze aan toe zijn. Zekerheid is ook voor politiemensen van belang,” aldus Koenen.

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Het Misdaadbureau: Hoe los je een moord op? ‘Ik denk dat de pizzabezorger het heeft gedaan!’

In deze speciale aflevering van Het Misdaadbureau kruipen bezoekers van Rijksmuseum Boerhaave in Leiden in de huid van een forensisch onderzoeker. 

Presentator Maaike Timmerman en onderzoeksjournalisten Noa van Oostrom en Rick Pietersz zitten met hun neus bovenop een crime scene om een fictief moordmysterie op te lossen. Zij krijgen hulp van doorgewinterde experts van het Nederlands Forensisch Instituut: DNA-deskundige Lex Meulenbroek en forensisch patholoog Bart Latten.

Luister nu naar de podcast!

De magie van de kunstwereld

De kunstwereld is soms een ‘ver-van-je-bed-show’, omdat wij niet altijd weten waar wij naar kijken. Want wat is nou kunst en wanneer is het veel geld waard? En hoe kan je je als kunstenaar onderscheiden om een goed bestaan op te bouwen?

Presentator Tanja Kok gaat voor Stand van Nederland: Generatie Next op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur
Parkeren op vliegveld deze zomer weer fors duurder

Reizigers moeten dit jaar opnieuw rekening houden met gestegen parkeerprijzen op luchthavens. Dat meldt de website Vliegveldinfo.nl, die de parkeertarieven heeft vergeleken van zestien vliegvelden…

Lees meer

Werken tot en met je 67e? Steeds meer 60-plussers raken voor de eindstreep arbeidsongeschikt

Met de eindstreep steeds verder uit zicht raken meer 60-plussers arbeidsongeschikt. Eind 2023 hadden maar liefst 61.761 Nederlanders boven de zestig een WIA-uitkering, veertien procent…

Lees meer

ProRail: ook dit jaar veel hinder voor treinreizigers

Nederlandse treinreizigers moeten ook dit jaar rekening houden met verstoringen op het spoor. Daarvoor waarschuwt spoorbeheerder ProRail bij de presentatie het donderdag gepresenteerde jaarverslag over…

Lees meer

Rechter staat gaswinning bij Schiermonnikoog voorlopig niet toe

De gaswinning op de Noordzee ten noorden van Schiermonnikoog gaat voorlopig niet door. De rechtbank in Den Haag heeft de vergunning voor de aanleg van…

Lees meer

Hoogleraar Rob de Wijk hekelt morele buitenlandpolitiek: ‘De krijgsmacht is totaal ongeschikt voor huidige dreiging’

Hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk hekelt “de morele buitenlandpolitiek” die Nederland sinds het einde van de Koude Oorlog gevoerd heeft. Hierdoor is Europa totaal…

Lees meer

Kamer verafschuwt aanval op conducteur, wil meer actie kabinet

De Tweede Kamer heeft tijdens een debat haar afschuw uitgesproken over de mishandeling van een NS-conducteur afgelopen zaterdagavond. De vrouw werd door een groep jongeren…

Lees meer