main-logo NPO Start
Word lid
Foto: ANP
Goedemorgen Nederland - 14 juni 2018 — 10:49

Vertrouwen in media in Nederland ‘onverminderd hoog’, internet verslaat televisie als primaire nieuwsbron

Het vertrouwen in de media is in Nederland ‘onverminderd hoog’. Dat blijkt uit de mediamonitor van Reuters Digital News Report en het Commissariaat voor de Media.

In het onderzoek werd het mediagebruik in 37 landen binnen en buiten Europa geanalyseerd en onderzocht. Zo’n 59 % van de Nederlanders vertrouwt de meeste nieuwsmedia. Daarmee staat Nederland op gedeelde tweede plek met Brazilië, achter Finland en Portugal (beiden 62 %).

Van de grootste Nederlandse nieuwsmerken wordt de NOS als meest betrouwbare nieuwsmerk genoemd. Ook RTL Nieuws en NU.nl scoren hoog, gevolgd voor onder andere De Volkskrant, NRC, FD, AD en Trouw.

Nieuwsconsumptie

Uit het onderzoek blijkt dat de nieuwsconsumptie via televisie afneemt. In 2015 was de televisie met 80 % nog de meest primaire nieuwsbron, in 2018 is dat voor 73 % van de Nederlanders het geval. In drie jaar heeft online de televisie ingehaald, van 76 naar 79 %.

LEES OOK: Mensen hebben meer vertrouwen in de medemens

Door: Sikko Debbenhof

Laat vrolijk rechts niet verloren gaan! Word Superlid van WNL: klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Vannacht in 't Wordt Nu Laat

In het online satireprogramma Klikbeet laat actrice en cabaretière Eva Crutzen zien dat ze op een wel heel realistische manier de dronken fitgirl speelt. Maar ze schittert op dit moment ook in de theaters met haar eigen solovoorstelling ‘Opslaan als’. Hoe grappig vindt zij zichzelf eigenlijk? Je hoort haar vannacht in gesprek met Carolien Borgers om 00.00 uur op NPO Radio 2.

Vannacht om 0.00 uur op

Terugkijken: Goedemorgen Nederland:

VVD-leider Mark Rutte is samen met EU-lijsttrekker Malik Azmani te gast over hun plannen voor de EU. Zo willen zij onder andere zorgen voor meer opvang in de regio voor asielzoekers. Ook te gast is de topman van het Openbaar Ministerie Gerrit van der Burg over het nieuwe televisie-programma Misdaadcollege.

Woningprijzen in april weer 7,7 procent gestegen

De prijs van bestaande koopwoningen is vorige maand weer toegenomen. In april waren huizen 7,7 procent duurder dan in dezelfde maand vorig jaar. Dat meldt…

Lees meer

Staatssecretaris Harbers verwacht af te treden na ophef misdaadcijfers asielzoekers

Staatssecretaris Mark Harbers (Asiel) verwacht af te treden nadat er ophef is ontstaan over misdaadcijfers onder asielzoekers. Het debat in de Tweede Kamer over die…

Lees meer

Vermoedelijke commandant terroristische Jabhat al-Nusra aangehouden in Kapelle

Een vermoedelijke commandant van de terroristische groepering Jabhat al-Nusra is aangehouden in het Zeeuwse Kapelle. Dat meldt het Openbaar Ministerie dinsdag. Het gaat om een…

Lees meer

Duizenden groep acht-kinderen krijgen verkeerd schooladvies door fouten bij eindtoets

Enkele duizenden basisscholieren hebben een advies voor het voortgezet onderwijs gekregen dat mogelijk te hoog gegrepen is. Dat heeft het onderwijsministerie bekendgemaakt. Er moet opnieuw…

Lees meer