main-logo NPO Start
Word lid
5 juni 2018 — 14:31

Ook Den Haag verbiedt barbecuedemonstratie Pegida

Anti-islamgroep Pegida mag van de Haagse burgemeester Pauline Krikke aanstaande vrijdag geen demonstratieve barbecue houden voor de deur van de As Soennah-moskee in Den Haag.

“Dit zou kunnen leiden tot ernstige verstoringen van de openbare orde. De aankondiging van de demonstratie heeft de afgelopen dagen geleid tot een sfeer van confrontatie en provocatie”, zo schrijft burgemeester Krikke in een verklaring op de site van de gemeente.

‘Schermutselingen tussen voor- en tegenstanders’

Krikke meldt dat het waarborgen van de veiligheid bij de demonstratie vraagt om een enorme politie-inzet. “En zelfs bij deze politie-inzet is het onmogelijk uit te sluiten dat nietsvermoedende passanten en kinderen in schermutselingen tussen voor- en tegenstanders terechtkomen.”

Als alternatief mag de actiegroep van 20.30 tot 22.00 uur demonstreren op het Koekamp in Den Haag. “Ik ben ervan overtuigd dat de gekozen oplossing voor deze demonstratie recht doet aan ieders belang”, zo licht Krikke toe.

“Pegida kan in alle vrijheid en openheid op een voor iedereen zichtbare en hoorbare locatie haar mening uiten. Ook kan de politie op deze locatie de demonstranten goed beschermen. Tegelijkertijd is de veiligheid van bezoekers van, en bewoners, passanten en kinderen rond de As Soennah-moskee gewaarborgd.

LEES OOK: As Soennah-moskee vreest ongeregeldheden bij Pegida-barbecue

Vijf gemeenten

Pegida wil tijdens het avondgebed en de ramadan in vijf gemeenten demonstratief een barbecue met varkensvlees houden voor de deur van verschillende moskeeën. Utrecht heeft kenbaar gemaakt de demonstratie te verbieden, net als Arnhem en Gouda.

In Rotterdam kan de anti-islambeweging donderdag terecht voor de Laleli-moskee. Burgemeester Aboutaleb liet weten de groep het recht op demonstratie op die plek niet te willen ontzeggen.

Door: Sikko Debbenhof

Laat vrolijk rechts niet verloren gaan! Word Superlid van WNL: klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Vannacht in 't Wordt Nu Laat

De bestseller Mocro Maffia werd ruim honderdduizend keer verkocht en gaf een inkijkje in de bizarre wereld achter de liquidatiegolf die Amsterdam tijdenlang in de greep hield. Onlangs verscheen het vervolg Wraak en misdaadjournalist Wouter Laumans schuift hierover aan bij Toine van Peperstraten in ’t Wordt Nu Laat op NPO Radio 2.

Vannacht vanaf 0:00 uur op
‘Kabinet wil gas duurder en stroom goedkoper maken’

Het kabinet wil gas duurder en stroom goedkoper maken. Dat meldt de NOS. De energiebelasting op gas gaat tot 2026 in totaal met 10 cent…

Lees meer

‘Rekeningrijden vanaf 2026 ingevoerd in Nederland’

Het kabinet wil vanaf 2026 rekeningrijden gaan invoeren. Dat zeggen meerdere bronnen rond het kabinet tegen RTL Nieuws. De wegenbelasting is vanaf dan niet meer…

Lees meer

Twee militairen naar ziekenhuis vanwege oververhitting na veldloop in Oirschot

Twee militairen zijn dinsdag naar het ziekenhuis gebracht vanwege oververhitting. Ze deden dinsdag mee aan de nationale militaire vijfkamp op de kazerne van Oirschot (Noord-Brabant),…

Lees meer

No Surrender-kopstuk Klaas Otto ontslaat advocaat tijdens zitting

No Surrender-oprichter Klaas Otto heeft zijn advocaat dinsdag tijdens de zitting ontslagen. “We hebben een vertrouwensbreuk, ik heb me niet kunnen voorbereiden op deze zaak. Ik…

Lees meer

Maakt geld gelukkig? Miljonairs gezonder en gelukkiger

Miljonairs voelen zich gezonder en gelukkiger dan minder welgestelde landgenoten. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ze geven hun…

Lees meer