main-logo NPO Start
Word lid
5 juni 2018 — 14:31

Ook Den Haag verbiedt barbecuedemonstratie Pegida

Anti-islamgroep Pegida mag van de Haagse burgemeester Pauline Krikke aanstaande vrijdag geen demonstratieve barbecue houden voor de deur van de As Soennah-moskee in Den Haag.

“Dit zou kunnen leiden tot ernstige verstoringen van de openbare orde. De aankondiging van de demonstratie heeft de afgelopen dagen geleid tot een sfeer van confrontatie en provocatie”, zo schrijft burgemeester Krikke in een verklaring op de site van de gemeente.

‘Schermutselingen tussen voor- en tegenstanders’

Krikke meldt dat het waarborgen van de veiligheid bij de demonstratie vraagt om een enorme politie-inzet. “En zelfs bij deze politie-inzet is het onmogelijk uit te sluiten dat nietsvermoedende passanten en kinderen in schermutselingen tussen voor- en tegenstanders terechtkomen.”

Als alternatief mag de actiegroep van 20.30 tot 22.00 uur demonstreren op het Koekamp in Den Haag. “Ik ben ervan overtuigd dat de gekozen oplossing voor deze demonstratie recht doet aan ieders belang”, zo licht Krikke toe.

“Pegida kan in alle vrijheid en openheid op een voor iedereen zichtbare en hoorbare locatie haar mening uiten. Ook kan de politie op deze locatie de demonstranten goed beschermen. Tegelijkertijd is de veiligheid van bezoekers van, en bewoners, passanten en kinderen rond de As Soennah-moskee gewaarborgd.

LEES OOK: As Soennah-moskee vreest ongeregeldheden bij Pegida-barbecue

Vijf gemeenten

Pegida wil tijdens het avondgebed en de ramadan in vijf gemeenten demonstratief een barbecue met varkensvlees houden voor de deur van verschillende moskeeën. Utrecht heeft kenbaar gemaakt de demonstratie te verbieden, net als Arnhem en Gouda.

In Rotterdam kan de anti-islambeweging donderdag terecht voor de Laleli-moskee. Burgemeester Aboutaleb liet weten de groep het recht op demonstratie op die plek niet te willen ontzeggen.

Door: Sikko Debbenhof

Laat vrolijk rechts niet verloren gaan! Word Superlid van WNL: klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Terugkijken: De Zaak van je Leven

Kijk terug De Zaak van je Leven: Het onderzoek naar de dood van Frans Bindels leidt langs meerdere verdachten, maar het duurt lang voordat de politie antwoord heeft op die ene vraag: Wie vermoordde de sterkste man van Milsbeek?

Vannacht in 't Wordt Nu Laat:

Oprichter & CEO van deelplatform Peerby, Daan Weddepohl, had 99 redenen om te stoppen met zijn onderneming, maar deed dat toch niet. Hij schreef er een boek over! Je hoort de ondernemer om middernacht in ’t Wordt Nu Laat!

Luister vanaf 00.00 uur naar
Rotterdam wil honderden euro’s uitloven voor tips over wapens in de stad

Mensen in Rotterdam die tips hebben over wapenbezit in de stad kunnen daar een flink zakcentje aan overhouden. De beloning die tipgevers kunnen krijgen zal…

Lees meer

Nikabdraagsters zetten conducteur voor schut op Facebook met stiekem filmpje

Een conducteur die een nikabdraagster heeft berispt in de trein, is gefilmd en te kakken gezet in de Facebookgroep ‘Tegen Boerkaverbod’. De NS is boos…

Lees meer

CBS: Werkloosheid afgelopen drie maanden met 3,5 procent gestegen

De werkloosheid is na een afname sinds 2013 de afgelopen maanden weer gestegen met 3,5 procent, meldt het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS). Per maand…

Lees meer

Essalam Moskee Rotterdam zet imam aan de kant na omstreden uitspraken

Said Abarkan is niet langer werkzaam als imam bij de Essalam Moskee in Rotterdam, dat laat het bestuur weten aan het AD. De breuk volgt…

Lees meer

Schok na executie advocaat: ‘Terreurdaad is mogelijk door zwijgcultuur in deze gemeenschap’

Er gaat een schokgolf door de samenleving na de executie in de vroege ochtend van advocaat Derk Wiersum. Een jonge jongen – de vermoedelijke dader…

Lees meer