main-logo NPO Start
Word lid
Goedemorgen Nederland - 10 mei 2018 — 09:24

Joods restaurant overweegt sluiting na incidenten: ‘Zo doorgaan is onverantwoord’

De eigenaar van het Joods restaurant waarvan de ruiten werden ingeslagen door een Syrische Palestijn overweegt zijn zaak te sluiten. Na meerdere bedreigingen is het volgens hem niet verantwoord om zonder extra beveiliging door te gaan.

Vorig jaar sloeg een Syrische vluchteling met een knuppel de ramen van het restaurant in en ging compleet door het lint. Daarna volgden een reeks incidenten waarbij het restaurant werd beklad en er opnieuw een steen tegen de ruit werd gegooid.

Radicalisering

Gisteren werd bekend dat de gemeente Amsterdam al was gewaarschuwd voor de radicaliserende Syriër die de ruiten met een knuppel insloeg. Toch werd hij niet meegenomen in de radicaliseringsaanpak, maar doorverwezen naar de geestelijke gezondheidszorg. ‘Een verkeerde inschatting’, zo meldden bronnen aan het NRC.

Voor de eigenaar Sami Bar-On is de maat nu echt vol. Hij is geschokt door de onthulling van het NRC en eist van de burgemeester vaste beveiligingsmaatregelen om de veiligheid van zijn gasten te garanderen. Als die bescherming er niet komt, overweegt hij zijn Joods restaurant te sluiten.

Informatie achterhouden

De advocaat van de eigenaar zegt dat de burgemeester tot nu toe weigert in gesprek te gaan. Ook zou de gemeente informatie hebben achtergehouden. “Deze bagatelliserende houding is gevaarlijk en moet nu echt onmiddellijk stoppen”, aldus de advocaat.

De gemeente heeft wel degelijk aangeboden om in gesprek te gaan over beveiligingsmaatregelen, zo laat een woordvoerder weten aan Het Parool. Volgens hem zou de eigenaar die uitnodigingen hebben afgeslagen omdat de burgemeester daarbij niet zelf aanwezig zou zijn. Dat is volgens de woordvoerder echter gebruikelijk.

Door: Tom Janssen

Laat vrolijk rechts niet verloren gaan! Word Superlid van WNL: klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Morgenavond in De Zaak van je Leven

Lukt het politie en justitie om ondanks weinig medewerking van motorclub Satudarah tóch de moord op Haagse Rinus op te lossen en hoe ging dat proces? Kijk in De Zaak van je Leven naar een uniek kijkje achter de schermen.

Woensdagavond om 20:25 uur op

Vannacht in 't Wordt Nu Laat

Jazzmusicus Benjamin Herman is niet meer weg te denken uit de Nederlandse muziekwereld. Welke muziek luistert de New Cool Collective-voorman zelf? Je hoort het vannacht in ’t Wordt Nu Laat.

Luister vanaf 00.00 uur op
Kabinet verhoogt zorgtoeslag, maar verwacht stijging zorgpremie

Mensen die zorgtoeslag ontvangen, zullen dat bedrag volgend jaar zien oplopen. In 2020 stijgt de zorgtoeslag namelijk meer dan de zorgpremie, dat meldt het Ministerie…

Lees meer

Coalitie positief over troonrede, oppositie kritisch op plannen: ‘Kabinet slaat plank mis’

Politieke partijen in de Tweede Kamer hebben wisselend gereageerd op de troonrede die vandaag door koning Willem-Alexander werd uitgesproken. De coalitie is positief, de oppositie…

Lees meer

Koning in troonrede: ‘Economische groei zal komende jaren minder worden’

De economische vooruitzichten in Nederland zijn voor komend jaar positief, maar in de jaren daarna zal de economische groei gematigder worden. Dat zei koning Willem-Alexander…

Lees meer

Zien! Koning met baard in glazen koets op Prinsjesdag

Koning Willem-Alexander heeft op Prinsjesdag in de Ridderzaal in Den Haag voor de zevende keer de troonrede voorgelezen. Voorafgaand aan die toespraak trok hij samen…

Lees meer

Waar willen Nederlanders dat het begrotingsoverschot aan wordt uitgegeven?

Het kabinet moet het geld dat overblijft door het begrotingsoverschot uitgeven aan salarisverhogingen in de publieke sector. Dat vindt althans het merendeel van de deelnemers…

Lees meer

‘Vrouwen moeten zelf meer vechten om in het topbestuur te komen’

Het vrouwenquotum (30 procent van het topbestuur in Nederland moet uit vrouwen bestaan), wil organisch nog niet voltrekken. “Er is iets van progressie, maar het…

Lees meer

Ooggetuige steekpartij in Breda: ‘Ik zag hoe mijn vriend neerviel’

De politie in Breda heeft vandaag een 30-jarige man in zijn woning aangehouden. Hij wordt ervan verdacht drie jongeren te hebben neergestoken, meldt de politie….

Lees meer