main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
ANP
25 april 2018 — 16:39

Dion Graus over rapport Oostvaardersplassen: ‘Staatsbosbeheer is een verkapte jagersclub’

Ruim 1150 herten en paarden moeten op de kortst mogelijke termijn weg uit de Oostvaardersplassen. Voor bijna 980 edelherten die moeten verdwijnen is geen andere oplossing dan afschot. Dat is het advies dat de commissie-Van Geel woensdagmiddag heeft aangeboden aan de provincie Flevoland.

PVV-Kamerlid en woordvoerder dierenwelzijn Dion Graus heeft verbijsterd gereageerd op het rapport. “Er wordt erkend dat er jarenlang tienduizenden dieren mishandeld en verwaarloosd zijn. Het blijkt dat het gebied er helemaal niet op bestand is, dat zeg ik al elf jaar”, meldt Graus aan Omroep WNL.

LEES OOK: Commissie: ‘Voor 980 edelherten geen andere oplossing dan afschot’

“Wat ik triest vind is dat ik het idee van het anticonceptievaccin dat ik heb aangedragen niet is meegenomen in het advies, terwijl dat wel is beloofd door de gedeputeerde. Dat kan nog gebeuren, maar als het niet wordt geprobeerd zou ik dat erg triest vinden”, aldus Graus.

‘Staatsbosbeheer is schuldig aan dierenmishandeling’

Staatsbosbeheer zou volgens het Kamerlid moeten worden aangepakt voor dierenmishandeling. “Ik vind dat de geldkraan moet worden dichtgedraaid. Ze hebben zich moedwillig en willens en wetens schuldig gemaakt aan dierenmishandeling en dierenverwaarlozing.”

De PVV’er pleit voor één nationale dierenorganisatie. “Onder toezicht van de staat. De organisatie moet samenwerken met 144 (telefonisch meldpunt van dierenmishandeling, red.) en de dierenpolitie. Ze moeten niet aankomen met de NVWA (inspectie die controleert of bedrijven en slachthuizen met dieren zich aan de regels voor dierenwelzijn houden, red.), want die hebben ook niks te zeggen. Staatsbosbeheer heeft carte blanche gehad, en dat kan niet. De geldstroom naar Staatsbosbeheer moet worden stopgezet.”

“Als je als ‘normaal persoon’ je een dier hebt mishandeld krijgt je terecht grote problemen waar de NVWA, de dierenpolitie of de rechter bij komen kijken. Het kan niet zo zijn dat de verkapte jagersclub Staatsbosbeheer dat zomaar willens en wetens wel kan doen. Het is een schietveld daar, en dat vind ik echt schandalig.”

‘Geen enkele empathie voor dieren Oostvaardersplassen’

Volgens het Kamerlid zijn de dieren wél benaderbaar voor een implantaat of een anticonceptievaccin, wat zijn alternatief zou zijn voor het afschieten. Echter staat dat niet in het advies van de commissie-Van Geel. “Ze zeggen dat de dieren niet benaderbaar zijn, maar ze gaan nu toch ook de paarden vangen en vervoeren? Als je dieren kan vangen en vervoeren kan je ze ook een anticonceptievaccin toedienen en bijvoeren.”

“Grote grazers zijn zo mak als een lammetje. Ik zou zo met een implantaat of een anticonceptiemiddel achter in de bil prikken. Ik kan ze zo benaderen, je hoeft niet eens te schieten met een geweer. Het is echt te gek voor woorden. En het gebeurt elders wel, zoals in Afrika en Nieuw-Zeeland. Waarom zou het hier niet kunnen?”

In het voorwoord van het rapport wordt gesproken over de Oostvaardersplassen als ‘een schitterend ongelukje’. Een term die Dion Graus in het verkeerde keelgat schiet. “Als ik dat lees krijg ik spontaan diarree. Geen enkele empathie voor de dieren en voor de miljoenen mensen die ze steunen. Het is een diepe diepe schande. Als je zo begint heb je het niet begrepen. Dan ben je geen dierenliefhebber, maar een kantoorkneus.”

Voor de zomervakantie een besluit

Gedeputeerde Staten (GS) van Flevoland zijn blij met het advies van de commissie-Van Geel. In mei komen zij met een voorstel voor het nieuwe beheer van de Oostvaardersplassen. Provinciale Staten willen voor de zomervakantie een besluit nemen.

De actievoerders van diverse groepen die de laatste maanden hebben gedemonstreerd tegen de omstandigheden waaronder de grote grazers in de Oostvaardersplassen leven, zijn niet ontevreden over het advies van de commissie-Van Geel. “Hij zegt eigenlijk dat ze het moeten doen zoals allang op de Veluwe gebeurt en dat is goed. Maar het had vanaf het begin zo gedaan moeten worden”, aldus een woordvoerster van de groep Demonstratie OVP tegen het ANP.

Door: Sikko Debbenhof

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Het Misdaadbureau

Wie snel wat kilo’s kwijt wil of spiermassa wil kweken, kan terecht op de zwarte markt waar een levendige handel bestaat in illegale, gevaarlijke afslankpillen en anabolen. Een zeer lucratieve business voor criminelen. Lopen dealers vaak tegen de lamp? En welk risico nemen de gebruikers? Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met:

  • Martin Kooijman van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit
  • Hoogleraar Sport en Techt Marjan Olfers
  • Onderzoeksjournalist van WNL Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en probeert zelf illegale afslankthee te kopen.

Luister nu naar de podcast!

Elke vrijdag tussen 19.00 en 20.00 uur

WNL Haagse Lobby Podcast

Wordt 2023 het jaar van de stakingen? Verschillende beroepsgroepen legden hun werk dit jaar al neer en lang niet alle cao-onderhandelingen komen tot een goed einde. Moeten we vrezen voor Franse toestanden of is de temperatuur in de Polder nog te bekoelen? Martijn de Greve bespreekt het met:

  • Directeur van werkgeversvereniging AWVN Raymond Puts
  • Vicevoorzitter van de FNV Zakaria Boufangacha
  • Hoogleraar arbeidsrecht Evert Verhulp

Te beluisteren via je favoriete podcast-app.

Kabinet onderzoekt ‘Vliegende Brigade’ voor opruimen drugsafval

Minister Dilan Yesilgöz (Justitie en Veiligheid) onderzoekt of het mogelijk is een speciale ‘vliegende brigade’ op te richten om boeren en tuinders te helpen bij…

Lees meer

Advocaat: De Mos is totaal niet rijk geworden, dus geen corruptie

De Haagse oud-wethouder Richard de Mos is totaal niet rijk geworden van de contacten met bevriende ondernemers, en dat bewijst dat er geen sprake is…

Lees meer

Hof geeft Volt gelijk: partij mocht Gündoğan uit fractie zetten

Het gerechtshof in Amsterdam geeft Volt in hoger beroep gelijk: de partij mocht Nilüfer Gündoğan wel degelijk uit de Tweede Kamerfractie zetten. Partijleider Laurens Dassen…

Lees meer

OM verdenkt tieners van doodslag in vereniging Haagse snackbarbaas

Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt de tieners die eerder zijn opgepakt voor het doodsteken van een Haagse snackbareigenaar van doodslag in vereniging en openlijke geweldpleging….

Lees meer

Rode Kruis en Islamitische Stichting Nederland ontvangen ruim 3 miljoen euro aan donaties voor slachtoffers aardbevingen

Op Giro 7244 is in iets meer dan 24 uur meer dan 2 miljoen euro gedoneerd voor de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en…

Lees meer

EU-experts: Russische nepnieuwscampagne lijkt op aanloop invasie

Rusland heeft, net als in de aanloop naar eerdere grote offensieven, de verspreiding van misleidende informatie over Oekraïne opgevoerd. Die waarneming van EU-deskundigen baart zorgen,…

Lees meer

Erdogan kondigt noodtoestand af, dodental Turkije en Syrië boven de 5000

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft een noodtoestand van drie maanden afgekondigd voor de tien provincies die zijn getroffen door de aardbevingen van maandag….

Lees meer

ACM doet onderzoek bij Vattenfall, Eneco en Essent naar administratie prijsplafond

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft dinsdag onderzoek gedaan bij energieleveranciers Vattenfall, Eneco en Essent. Tijdens de bezoeken aan de bedrijven wil de toezichthouder…

Lees meer

Renske Leijten: nieuwe toeslagenbelofte regering heel ernstig

De belofte van staatssecretaris Aukje de Vries (VVD) dat voor 90 procent van de slachtoffers van het toeslagenschandaal beoordeeld moet zijn of zij recht hebben…

Lees meer