main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
ANP
18 april 2018 — 12:14

Vijf jaar cel geëist tegen verdachte misbruik op orthodox school: ‘Een wolf in schaapskleren’

Het Openbaar Ministerie in Amsterdam heeft vandaag vijf jaar gevangenisstraf geëist tegen de 30-jarige Ephraïm S., wegens herhaald gepleegde ontucht met een aantal leerlingen van de orthodox-joodse scholengemeenschap Cheider in Amsterdam. S. gaf tot medio 2012 les op die school. Hij heeft ontkend, meldt persbureau ANP.

Ten onrechte, volgens het OM. Gedetailleerde, betrouwbare verklaringen van de betrokken kinderen – allen jongens – hebben het bewijs geleverd.

Voorlopig geen leraar

De zaak draaide om in totaal zes kinderen tussen zes en dertien jaar; ontucht met vier van hen is volgens de aanklager bewezen. Naast celstraf wil het OM ook een beroepsverbod van vijf jaar, zodat hij voorlopig geen leraar mag zijn.

In de zomer van 2012 kwamen de eerste meldingen over S. binnen bij de school. S. werd geschorst na een gesprek. In september 2012 vertrok S. naar Israël. Daar werd hij op verzoek van de Nederlandse autoriteiten aangehouden. Na een slepende procedure leverde Israël hem eind vorig jaar uit.

‘Een wolf in schaapskleren’

Volgens het OM is S. zeer geraffineerd te werk gegaan en was hij “een wolf in schaapskleren”. Het misbruik van de kinderen vond met grote regelmaat plaats, vaak in het klaslokaal of elders in het schoolgebouw.

LEES OOK: ‘Leerling orthodox-joodse school moest in geslachtsdeel docent knijpen’

“Hoe wrang is het dat deze kinderen les kregen op de zwaarst beveiligde school van Nederland?”, aldus officier van justitie Rob Kloos. “Een gebouw omgeven met manshoge hekwerken met een entree die gaat via stalen sluisdeuren. Dit moest bescherming bieden tegen de buitenwereld, maar het werkelijke gevaar voor deze kinderen kwam uit het eigen klaslokaal.”

‘Categorisch ontkennen’

S. zweeg aanvankelijk over de beschuldigingen en is pas later, bij de rechter-commissaris, gaan verklaren. Dat kwam neer op “categorisch ontkennen”, zoals het OM het verwoordde. S. heeft geweigerd mee te werken aan gedragskundig onderzoek.

Over een eventuele stoornis kunnen daardoor geen uitspraken worden gedaan, aldus het OM, waarmee het opleggen van de tbs-maatregel geen mogelijkheid meer is.

Donderdag pleit de advocaat van S.

LEES OOK: Oud-leerling orthodox-joodse school: ‘Zaken mogen niet onder het tapijt geschoven worden’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Moordmythen ontrafeld: is de angst voor enge man in de bosjes en seriemoordenaar terecht?

Mythen over moord zullen altijd bestaan. Toch doen misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem een poging er een aantal door te prikken in een nieuw boek.

Luister hier de podcast!

Is Zweden het beloofde land?

Het welvarende Zweden lijkt in alles een verzorgingsstaat pur sang. Maar geldt dat wel voor iedereen? Is Zweden het beloofde land voor alle Zweedse jongeren, ook als zij niet aan het ideaalplaatje voldoen?

Presentator Jill Bleiksloot gaat op onderzoek uit.

Donderdag 20.55 uur
Rechter spreekt UvA-demonstrant vrij van geweld tegen politie

De politierechter heeft een aangehouden UvA-demonstrant vrijgesproken van geweld tegen de politie. Volgens de rechter is er te veel twijfel dat hij de persoon was…

Lees meer

Yeşilgöz en Van der Plas: binnen paar dagen duidelijkheid over wie premier wordt

Vlak na de presentatie van het hoofdlijnenakkoord, schuiven VVD-partijleider Dilan Yeşilgöz en BBB-fractievoorzitter Caroline van der Plas aan bij het radioprogramma Sven op 1. Daarin…

Lees meer

PVV, VVD, NSC en BBB presenteren plannen: we schrijven geschiedenis, de zon gaat weer schijnen

De rechtse partijen “schrijven geschiedenis” met hun akkoord over een nieuw kabinet, zegt PVV-leider Geert Wilders in een toelichting op de plannen. “De zon gaat…

Lees meer