Brabantse burgemeester kritisch over proef met legale wietteelt: ‘Niemand koopt het’
Burgemeester Jan Boelhouwer van Gilze-Rijen is kritisch op het plan van het kabinet om te experimenteren met legale wietteelt. Boelhouwer was in eerste instantie enthousiast, maar is nu bang dat de wiet te duur wordt waardoor het experiment geen zin heeft.
"Legale wietteelt zal wiet opleveren die vele malen duurder is dan de wiet die je nu bij de coffeeshop kunt kopen", zo reageert de burgemeester in Goedemorgen Nederland. "Dat komt omdat er betaald moet worden voor de elektriciteit, en je moet zorgen dat er geen bestrijdingsmiddelen en groeimiddelen inzitten. Ook moet je zorgen dat je personeel op een nette manier betaald wordt. Allemaal factoren die zeer prijs opdrijvend werken."
"Als je deze wiet naast de wiet in de coffeeshop legt koopt niemand het", besluit Boelhouwer.
'Antwoord vinden op de achterdeur'
Kamerlid Madeleine van Toorenburg van regeringspartij CDA is het niet eens met Boelhouwer. "Ik heb veel respect voor deze burgemeester, maar dit is helaas een onzinverhaal. We hebben helaas niet alle coffeeshops kunnen sluiten, dus we moeten een antwoord vinden op de achterdeur. Daarvoor zijn de experimenten bedoeld."
Waar het nu over gaat is het maatschappelijk debat dat moet worden gevoerd over harddugs en het gemak waarmee mensen gebruiken. Dat mensen zich niet alleen realiseren dat het gevaarlijk is voor gezondheid, maar dat het ook wereld in stand houdt van drugsafval, criminaliteit en liquidaties. Het klinkt keihard, maar uiteindelijk zijn de gebruikers daar verantwoordelijk voor."
"We zijn met experimenten aan het kijken hoe je ten aanzien van coffeeshops, omdat we die nu eenmaal hebben, een legale toevoer kunt realiseren", aldus van Toorenburg.
Debat over zware misdaad rond xtc
Vandaag staat in de Tweede Kamer een debat op het programma waarin onder andere gepraat gaat worden over de zware misdaad rond xtc-handel. "Onze jeugd gebruikt zes keer zoveel harddrugs als in omringende landen, ook dat moeten we ons realiseren. Ouders maken zich zorgen om onze kinderen wanneer ze naar een feestje gaan. Uiteindelijk gaat het er ook over dat we hiermee die organisaties in stand houden", besluit het Kamerlid.