Duitse voedselbank weert buitenlanders: ‘ouderen en vrouwen voelen zich geïntimideerd’
De voedselbank in de Duitse stad Essen, vlak over de grens bij Venlo, heeft besloten geen buitenlanders meer op te nemen in het klantenbestand van de hulporganisatie. Dit meldt AD.nl.
Geen respect voor vrouwen
De Essener Tafel, zoals de voedselbank heet, doet dit omdat inmiddels 75 procent van de 6000 klanten van buitenlandse afkomst is. Daarnaast voelen vrouwen en ouderen zich geïntimideerd door de veelal jonge, buitenlandse mannen.
"We willen dat ook de Duitse oma’s weer naar ons toe komen", zei Jörg Sartor, voorzitter van de voedselbank, tegenover Duitse media. Volgens Sartor hebben de jonge buitenlanders weinig tot geen respect voor vrouwen. Vooral oudere vrouwen zouden daar last van hebben gehad.
Duitsers steunen het plan
Wie nog klant wil worden van de voedselbank, moet een Duits paspoort hebben. Tot 2015 bestond het cliëntenbestand voor ongeveer 35 procent uit niet-Duitsers. Door de komst van vluchtelingen de afgelopen jaren is dat percentage gestegen tot 75 procent.
Uit een peiling van de Duitse krant Die Welt steunt een meerderheid van de Duitsers de maatregel die de Essense voedselbank getroffen heeft.
Voedselbank wordt belaagd
Vanuit de politiek klinken er echter veelal andere geluiden. "Aan zulke categoriseringen moet je niet beginnen. Dat is niet goed", vertelde bondskanselier Merkel aan een Duitse tv-zender.
Sinds de voedselbank besloten heeft geen buitenlanders meer toe te laten tot hun klantenbestand, krijgt te organisatie te maken met gewelddadige reacties. Zo werden de deuren van de voedselbank en een vrachtwagen beklad met teksten als 'Fuck Nazi's' (tekst gaat verder onder de foto).
Toch staat een groot deel van Duitsland achter de maatregel en ook sommige migrantengroeperingen begrijpen de keuze van de Essener Tafel. "Het is meer dan oneerlijk om mensen, die zich dagelijks inspannen en zich geconfronteerd zien met enorme problemen, in een racistische hoek te plaatsen", zei de vertegenwoordiger van de Koerdische gemeenschap in Duitse media. "Daar horen ze niet thuis."