main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Op Zondag - 25 februari 2018 — 19:23

Defensieminister Bijleveld: ‘Onderzoek naar lekken in zaak Marco Kroon’

Minister Ank Bijleveld van Defensie gaat onderzoek doen naar het lekken van staatsgeheimen in de zaak rond militair Marco Kroon. “Intern gaan we kijken wie er iets naar buiten heeft gebracht”, zegt de minister in het televisieprogramma WNL Op Zondag.

“We bekijken de zaak op dit moment, dat is helder. Er staan hoge gevangenisstraffen op het lekken van staatsgeheimen, ik hoop dat iedereen zich dat realiseert. Ik heb niet voor niets gezegd dat er mensen in levensgevaar zouden kunnen komen. In de zaak-Marco Kroon zijn geen winnaars, alleen verliezers. Daarom vind ik het ook heel vervelend dat hieromheen zo veel gegevens naar buiten komen.”

Collega-commando’s

Dit weekend kwam ook kritiek van Kroons collega-commando’s op het feit dat hij de publiciteit zoekt. De minister zegt dat Kroon hierover is aangesproken door Defensie: “Het lijkt me verstandig dat hij er niets over zegt. Hij zoekt de publiciteit, en daar spreken we hem op aan. Als zijn rechtspositie in het geding is, mag hij daar zeker wat over zeggen als militair, maar hij mag geen enkel staatsgeheim naar buiten brengen.”

De Telegraaf publiceerde dit weekend een reconstructie van het voorval met Marco Kroon. Kroon zou tijdens een spionagemissie in Kabul een tegenstander hebben doodgeschoten. Op verzoek van de minister publiceerde Nieuwsuur niet, De Telegraaf bracht het verhaal wel.

“Ik heb zowel De Telegraaf als Nieuwsuur erop aangesproken dat ze staatsgeheime informatie naar buiten zouden brengen. En dat ze daarmee mensenlevens in gevaar brengen. Dan vind ik het mijn taak om voor de veiligheid te staan en te zeggen: Doe het alsjeblieft niet,” aldus de minister. “Ik heb net iets meer respect voor Nieuwsuur. We hebben ook De Telegraaf verzocht informatie achter te houden. Zij hebben wel gegevens naar buiten gebracht.”

De minister wil niet bevestigen of ontkennen dat er nog inlichtingenoperaties in Afghanistan lopen. Bijleveld: “Het gaat over staatsgeheimen, en mensenlevens kunnen in gevaar komen als deze informatie naar buiten wordt gebracht.”

De uitzending met Defensieminister Ank Bijleveld is vanavond te zien om 23.05 uur op NPO1.

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Zorgden paragnosten ooit voor een doorbraak in een onopgeloste zaak?

Bij een raadselachtige moord of vermissing duiken ze vroeg of laat op: paragnosten die zeggen dat ze informatie hebben doorgekregen waarmee ze de zaak kunnen oplossen. Heeft een tip van een paragnost ooit iets opgeleverd? Of leidt het vooral tot valse hoop bij wanhopige families? En hoe gaan politie en andere organisaties ermee om?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met criminoloog Jasper van der Kemp van VU Amsterdam en Hennie van Selst van Stichting Signi Zoekhonden. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel sprak met paragnosten en families die zoeken naar antwoorden.

Vrijdag tussen 19.00 en 20.00 uur

De magie van de kunstwereld

De kunstwereld is soms een ‘ver-van-je-bed-show’, omdat wij niet altijd weten waar wij naar kijken. Want wat is nou kunst en wanneer is het veel geld waard? En hoe kan je je als kunstenaar onderscheiden om een goed bestaan op te bouwen?

Presentator Tanja Kok gaat voor Stand van Nederland: Generatie Next op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur
Pro-Palestijnse organisaties: geen plannen voor demonstraties op 4 mei

Tijdens de Dodenherdenking op 4 mei zijn de pro-Palestijnse actiegroepen XR Justice Now, Stichting Plant een Olijfboom en het Nederlands Palestina Komitee niet van plan…

Lees meer

Economie eurozone in recessie na krimp in slotkwartaal 2023

De economie van de eurozone is in de laatste drie maanden van vorig jaar toch in een recessie terechtgekomen. In het vierde kwartaal van 2023…

Lees meer

D66-leider Jetten wacht formatieoverleg af, ziet wel kans GL-PvdA en VVD

D66-leider Rob Jetten wacht af waar de formerende partijen mee komen, maar mocht het toch stuklopen tussen de PVV, VVD, NSC en BBB dan denkt…

Lees meer

Transavia-topman ontkracht schrappen 20.000 stoelen voor de zomer: ‘Een slot is geen vlucht’

Het nieuws over Transavia dat 20.000 stoelen zijn geschrapt aankomende zomer, wordt ontkracht door topman Marcel de Nooijer. “Daar is helemaal geen sprake van. Ze…

Lees meer

Kabinet laat onderzoek doen naar grenzen demonstratierecht

Het kabinet laat onafhankelijk onderzoek doen naar het demonstratierecht, heeft het vrijdag besloten. Directe aanleiding is het groeiend aantal demonstraties, waarbij actievoerders vaak bewust de…

Lees meer

Hoe overleef je als kunstenaar in de harde kunstwereld? ‘Maak gebruik van social media’

Kunst is een booming business, maar hoe breng je als jonge kunstenaar je werk aan de man? De één zweert bij social media, waar de…

Lees meer