WNL

‘Wapenhandelaar die dankzij MH17 op sanctielijst staat houdt gewoon kantoor in Amsterdam’

rebellen

De Nederlandse overheid weigert buitenlandse rijken die onze belastingwetten overtreden aan te pakken. Die beschuldiging uitte financieel journalist Arno Wellens vandaag in de rubriek Stand van Nederland in WNL op Zaterdag. Hij noemde de Russische Sergey Chemezov als een van de meest schrijnende voorbeelden hiervan. De Russische militair verdiende zijn geld met wapenhandel en houdt officieel kantoor op de Amsterdamse Zuidas.

Wellens deed zijn uitspraken naar aanleiding van het kabinetsvoornemen om harder op te treden tegen brievenbusfirma’s. Volgens hem is de aanwezigheid daarvan in ons land een direct gevolg van vestigingsbeleid voor buitenlandse bedrijven in Nederland. “Wij zeggen: een kledingfabriek of een kolencentrale die mag in Cambodja of de Oekraïne blijven staan, maar wij willen die hoofdkantoren hebben. Dan wordt Nederland een groot kantorenpark, met daar tussenin wat groen en dan hebben we geen vervuilende industrie”, aldus Wellens. “Alleen de vervuilende industrie die een hoofdkantoor nodig heeft, die wil dat hoofdkantoor in de buurt van de fabriek zetten.”

Het resultaat: in Nederland tuigen veel bedrijven “een skelet” op met daarin het minimale dat nodig is om fiscaal Nederlands te zijn. “Een kantoortje met een kamerplant.” Maar zelfs de beperkte regels die er zijn worden niet gehandhaafd,  zegt Wellens. Zo moet iemand die in Nederland kantoor houdt daar minimaal vier keer per jaar aanwezig zijn. De Russische  Chemezov kan zich niet aan die regel houden omdat hij op verzoek van de Nederlandse overheid op een sanctielijst is gezet. (Zijn bedrijf voorzag de pro-Russische rebellen in Oost-Oekraïne van wapens) Desondanks doet de overheid schijnbaar niks aan zijn brievenbusfirma.

Wellens staat daarom cynische tegenover de aangekondigde ‘hardere aanpak’. “Ik durf de stelling aan: als we hem niet durven aanpakken op ons eigen grondgebied, dan gaan we helemaal niemand aanpakken”, zei Wellens.

Door: Redactie

Exit mobile version