Nooit meer het volk raadplegen: Referendum wordt afgeschaft
Het raadgevend referendum wordt afgeschaft, dat is vandaag besloten in de Tweede Kamer. Regeringspartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie én oppositiepartij SGP steunen de afschaffing.
De rest van de oppositie is tegen en heeft zich fel verzet. In totaal 76 Kamerleden stemden voor afschaffing en 69 tegen.
Maar één keer gebruikt
Sinds het raadgevend referendum bestaat is het maar één keer in de praktijk gebracht. Dat was in 2016, toen een meerderheid tegen het Oekraïne-verdrag stemde. Er komt nog wel een referendum over de 'aftapwet' of 'sleepwet', die de inlichtingendiensten meer mogelijkheden geeft om dataverkeer via de kabel te onderscheppen.
Tegenstanders van afschaffing van de zogeheten wet-Hillen proberen ook nog een referendum af te dwingen, maar het is nog de vraag of zij genoeg steun verzamelen.
De Eerste Kamer moet zich nog over de afschaffing buigen. Ook daar heeft de regeringscoalitie de kleinst mogelijke meerderheid.
Het referendum bestond sinds 2015. Na de Tijdelijke Referendumwet, die slechts bestond tussen 2002 en 2005, was de Wet raadgevend referendum de eerste permanente wetgeving op het gebied van referenda in Nederland.
Als de gehele oppositie er was geweest was het 74-74 geweest. Onbegrijpelijk. https://t.co/MaMd9UaNlT
— Thierry Baudet (@thierrybaudet) February 22, 2018