Wierd Duk: ‘Onwil in Marokkaans-Nederlandse gemeenschap om het probleem te benoemen’
Volgens Wierd Duk verandert er in de Marokkaans-Nederlands gemeenschap weinig doordat de leden het probleem niet willen benoemen. Dat zei hij in WNL Op Zaterdag op NPO Radio 1.
Duk reageerde samen met Samira El Kandoussi op de stille tocht die gisteren in Amsterdam werd gelopen voor de 17-jarige stagiair Mohammed Bouchikhi, die per ongeluk werd doodgeschoten in een buurthuis op Wittenburg.
Berber-gemeenschap
"Er is niks mis met zo'n stille tocht," aldus Duk. "Maar het probleem is dat er binnen de gemeenschap een onwil heerst om concreet en eerlijk een probleem aan te stippen, dat mede als gevolg heeft dat een groot aantal jongens uit Marokkaans-Nederlandse kringen ontspoort."
Volgens Duk spelen culturele factoren een rol in de ontsporing. Duk: "Het heeft te maken met de culturele achtergrond, een groot gedeelte komt uit de Berber-gemeenschap. Daar zijn allerlei sociologische en antropologische analyses op los te laten, maar wat echt een probleem is dat er vanuit schaamte en eercultuur geweigerd wordt het probleem te benoemen."
Geen stille tochten meer
El Kandoussi schreef een vlammend betoog tegen de stille tocht: zij wil juist dat de gemeenschap, waar ze zelf uit komt, meer van zich laat horen. Volgens haar is het groot probleem dat vaders een afwezige rol spelen binnen het gezin.
"Die vaders kunnen hun liefde niet laten zien aan hun kinderen", aldus El Kandoussi. "Die jongens komen vaak uit grote gezinnen waarin de vader veel afwezig is."
El Kandoussi: "Er hangt als het ware een soort muur om die vader heen. Je moet bij wijze van spreken een kaartje trekken om met hem te kunnen praten."