main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Moeder Winnie en dochter Feline (16). Foto: RTV Rijnmond
16 februari 2018 — 13:25

Raadsleden samen met eigen minderjarige kinderen op kieslijst

Diverse raadsleden in Nederlandse gemeentes staan tegelijkertijd met hun eigen minderjarige kinderen op de kieslijst voor de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart. Dit blijkt uit eigen onderzoek van WNL.

PvdA

De PvdA in Barendrecht heeft een 16-jarig meisje op de kandidaatslijst gezet voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. Moeder Winnie Hofland staat op nr. 2 van de kandidaatslijst. Haar dochter Feline van Doorn staat op nr. 11 en kan waarschijnlijk alleen met voorkeursstemmen in de raad komen, aangezien de PvdA nu slechts twee van de 29 raadszetels heeft.
Mocht de puber toch verkozen worden, dan mag ze de eerste twee jaar geen actief raadslid worden. Haar moeder vertelt aan RTV Rijnmond: “Je mag verkiezingskandidaat zijn als je in de komende vier jaar 18 wordt”, legt Hofland uit. “Stemmen mag natuurlijk nog niet en daarom is het zo dat als Feline wordt gekozen er tot haar 18e verjaardag een vervanger in de raad komt.”

CDA

Ook het CDA in het Limburgse Brunssum zoekt de kandidaten dichtbij huis. Ruben Claus is 17 en de zoon van lijsttrekker Raymond Claus.  Of Ruben niet te jong is? “Misschien zou het beter zijn om nog vier jaar te wachten. Maar als ik gekozen word zeg ik geen nee”, zo zegt hij tegen De Limburger.

ChristenUnie

Dagmar Doorn is 17 en staat op de lijst voor de ChristenUnie in Huizen. Haar vader is al raadslid bij de ChristenUnie en Dagmar hoopt snel in zijn voetsporen te treden. Dat maakt vader Wessel een trotse man: “Dat zij zoveel van haar vrije tijd steekt in de politiek, vind ik als ouder heel mooi”, zo vertelt hij aan NH Nieuws.

SP

Lilian Marijnissen

Dat jong de politiek ingaan én politiek actieve familie hebben, zijn vruchten af kan werpen bewijst Lilian Marijnissen. Toen de dochter van SP-boegbeeld Jan Marijnissen in 2003  gemeenteraadslid werd, was ze met haar 18 lentes het jongste raadslid van Nederland. Ze zat in de gemeenteraad van Oss, daarna stapte ze over naar de landelijke politiek. Afgelopen jaar werd bekend dat ze Emile Roemer opvolgt als landelijke partijleider van de SP.

Een overzicht van de jongste kandidaatsraadsleden van Nederland:

Noord-Brabant
Lorenzo van der Weiden is 18 jaar oud en staat in Breda op de kieslijst voor 50Plus. Hij is landelijk de jongste kandidaat van 50Plus. De 18-jarige mbo’er woont momenteel met zijn vader in een seniorencomplex in Breda. Hij gaat veel met ouderen om en werkt in een café waar veel ouderen komen, zo vertelt hij aan de NOS. “Dan kom je de problematiek tegen en daar wil je je hard voor maken.”

Drenthe
Erinn Vroon is 17 jaar oud en staat voor D66 op de kieslijst in de gemeente De Wolden. Ze staat op nr. 2 en de kans is dus groot dat ze daadwerkelijk in de raad komt. Ze moet dan wel een jaar wachten tot ze volwassen is en daadwerkelijk deel mag nemen in de gemeenteraad.

Friesland
Habtamu de Hoop (19) komt uit Wommels en werd afgelopen jaar het jongste raadslid van de gemeente. Hij staat wederom verkiesbaar op nr. 6 van de PvdA in Súdwest-Fryslân. De PvdA heeft momenteel zes raadszetels in deze gemeenteraad.

Gelderland

De één houdt zich op 17-jarige leeftijd bezig met voetbal, de ander richt zich volledig op zijn opleiding en weer een ander ziet uitgaan in het weekend als het belangrijkste. Voor de tiener Tom de Nooijer (SGP) ligt dat anders. Hij houdt zich bezig met het bedrijven van politiek en hij staat ook nog eens op de kieslijst.

Groningen
Leefbaar Midden-Groningen werd opgericht uit frustratie over de aardbevingen in de provincie. Op nummer 8 van de lijst staat de 18-jarige Nua Wattimury. De scholier uit Sappermeer zit op het VWO en is het buurmeisje van de oprichtster van de partij Leefbaar Midden-Groningen.

Limburg
Ruben Claus is 17 jaar oud en wil het CDA gaan vertegenwoordigen in Brunssum. Zijn vader Raymond Claus is lijsttrekker en staat op nr. 1 op de lijst. Het CDA heeft momenteel twee zetels in de raad. Ruben staat op nr. 5 en zal waarschijnlijk niet genoeg stemmen krijgen om in de raad te komen met zijn vader.

Noord-Holland
De provincie Noord-Holland telt twee tieners die de lokale gemeenteraad in willen.
In Huizen staat Dagmar Doorn (17) op de lijst voor de ChristenUnie. Op de dag van de verkiezingen, 21 maart, wordt Dagmar 18 jaar en kan ze bij genoeg stemmen direct de gemeenteraad in. Vader Wessel Doorn is sinds 2010 raadslid en fractievoorzitter voor de ChristenUnie.

Bente Ferwerda (17) komt uit Jisp en staat op de lijst voor GroenLinks. Ze wil na haar VWO-opleiding een studie in de richting politiek doen. Hoe ze een studie buiten haar dorp gaat combineren met de functie van raadslid is niet bekend.

Overijssel
Deniz Dönmez is 17 en komt uit Enschede. Hij staat op nr. 5 van de lijst van de PvdA in zijn woonstad. Hij voorzitter van de Jonge Socialisten in zijn provincie en zit in de laatste klas van de havo op het Stedelijk Lyceum College Zuid.

Utrecht
De provincie Utrecht heeft twee jonge kandidaats raadsleden.

De 18-jarige Sterre Teunissen staat als nummer 21 op een onverkiesbare plek op de kandidatenlijst van de lokale partij Student & Starter in Utrecht.

In Amersfoort staat de 18-jarige Thomas Mojet op de lijst van D66. Al sinds zijn vijftiende is Thomas politiek betrokken. De nu achttienjarige Amersfoorter werd toen lid van de Jonge Democraten, de jongerenorganisatie van de D66. “Hiermee kiest D66 voor de toekomst”, aldus de partij.

Zeeland
De 15-jarige Wahine Wisse komt uit het Zeeuwse Reimerswaal. De eindexamenkandidaat havo staat zevende op de lijst van kandidaat-raadsleden bij het CDA.

Zuid-Holland
Feline van Doorn is met haar 16 jaar de jongste verkiezingskandidaat van Zuid-Holland. Ze staat voor de PvdA op onverkiesbare plek elf op de lijst in Barendrecht.

Het is niet bekend wie het jongste raadslid van Flevoland is.

 

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Op Zondag

WNL Op Zondag met defensieminister Kajsa Ollongren, voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW, hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk en Amerikakenner Raymond Mens luister je nu terug.

Klik hier. 

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

ChristenUnie doet aangifte vanwege antisemitische bekladding partijkantoor

De ChristenUnie gaat aangifte doen vanwege bekladding van het partijkantoor met antisemitische teksten. Dat meldt partijleider Mirjam Bikker in het radioprogramma Sven op 1. “Dat…

Lees meer

Econoom waarschuwt voor grote gevolgen wetsvoorstel De Jonge voor goedkopere huur

De PVV gaat waarschijnlijk voor de wet van demissionair woonminister Hugo de Jonge stemmen, waardoor honderdduizenden woningen in de vrije huursector in de middenhuur zullen…

Lees meer

Wolven doodden elf schapen in Flevoland in maart

Wolven hebben in maart elf schapen in Flevoland gedood. Het zijn de eerste door kennis- en uitvoeringsorganisatie BIJ12 bevestigde wolvenaanvallen in de provincie sinds 2022….

Lees meer

Veel dreigingen zijn in 2023 ‘kritiek punt gepasseerd’ ziet AIVD

“Veel dreigingen zijn in 2023 een kritiek punt gepasseerd”, zei de hoogste baas van de AIVD, Erik Akerboom, dinsdag bij de presentatie van het jaarverslag….

Lees meer

Meer dreiging jihadisten door koranvernieling en conflict Israël

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) constateert afgelopen jaar een toename van de terroristische dreiging door het wereldwijde jihadisme. De toename is volgens de dienst…

Lees meer

Burgemeester Eindhoven Jeroen Dijsselbloem: ‘Asiel is geen crisis’

Er is geen asielcrisis in Nederland. Dat zegt burgemeester van Eindhoven Jeroen Dijsselbloem in het radioprogramma Sven op 1. “We bestempelen in Den Haag alles…

Lees meer