main-logo NPO Start
Dragon's Den Dragon's Den Dragon's Den
15 februari 2018 — 13:01

VIDEO: DENK legt valstrik voor BNR-verslaggever

NRC-columnist Tom-Jan Meeus schreef in 2016 een veelbesproken column over de omgang van partij DENK met de media. Hij doet daarin uit de doeken hoe de partij een valstrik legt voor een BNR-verslaggever. Beelden waarnaar hij in zijn column verwijst zijn nu te zien in de documentaire ‘Onze manier van leven’, die gisteravond door de EO is uitgezonden op NPO 2.

In 2016 onthulde NRC dat dat DENK-Kamerlid Selçuk Öztürk in zijn tijd als raadslid in Roermond een schimmige vastgoeddeal zou hebben gesloten, die hem zelf tientallen euro’s voordeel leverde. Een verklaring van de partij aan journalisten liet lang op zich wachten.

Verklaring door tralies

Verder dan medewerkers van DENK die door tralies aan de buitenkant van het partijkantoor briefjes verstrekten aan de aanwezige verslaggevers met daarop de verklaring kwam het niet.

BNR-verslaggever Jeroen Stans nam geen genoegen met de verklaring, en wilde de Kamerleden persoonlijk spreken. Hij zocht ze dagen later op in hun partijkantoor, maar de toon van Kuzu en Öztürk ten opzichte van de journalist veranderde toen op verzoek van laatstgenoemde de camera begon te draaien.

Onvoldoende tijd

“Half drie en vier uur is niet gelukt, daar hadden we onvoldoende tijd voor. Later op de avond kwamen we met een verklaring. Maar waarom die hijgerigheid over ‘je zal, en je moet reageren’ en de gedachte ‘een dag later kom ik verhaal halen? Alles wat ik doe is flauw, en alles wat jij doet is terecht. Is dat de manier van werken?”, zegt Kuzu.

“Ik maak toch zelf de keuze wanneer ik wat tegen de media wil zeggen?”, zegt Özturk. “Het woord weigeren, dat is de cultuur die jullie hier hebben.”

De BNR-verslaggever loopt geagiteerd weg. “Dit is de werkwijze”, mompelt Kuzu.

“Wij hebben Denk-TV op Facebook, en wij zetten het eerst daarop”, zegt Özturk. “En daar kunnen ze niet tegen. Dit zijn ze in Den Haag niet gewend.”

Kijk hier het fragment terug (30:02)

Door: Sikko Debbenhof

Een nieuw seizoen Dragons’ Den. Klik hier voor de actie.

 

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

WNL Op Zondag

De zondag begint met Rick Nieman. Vanaf 10 uur op NPO1 met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten.

– CDA-lijsttrekker Wopke Hoekstra over de komende verkiezingen
Ayaan Hirsi Ali met een exclusief tv-interview over haar boek Prooi. Over immigratie, islam en de erosie van vrouwenrechten
– Opiniemaker Yoeri Albrecht over het Britse koningshuis en Prins Charles
– Presentator Jort Kelder en zakenvrouw Nikkie Plessen over Dragons’ Den en ondernemerschap

Zondagmorgen, 10 uur
Aantal coronapatiënten in het ziekenhuis daalt voor derde dag op rij

Voor de derde dag op rij daalt het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen, ook al is de afname heel gering. Ziekenhuizen behandelen momenteel 1911 mensen…

Lees meer

Ook dansschool hard getroffen door corona: ‘Vraagt veel om dit draaiende te houden’

De ondernemers in de culturele sector zijn hard geraakt door de coronacrisis. In Stand van Nederland: Generatie Next bezoekt Elen Demir haar oude dansschool in…

Lees meer

Stand van Nederland: Generatie Next

Kijk elke donderdag om 22.10 naar NPO 2!

Kijk hier de laatste aflevering terug